Brandweer houdt de tweede stal bij Puiflijk nat om te voorkomen dat de brand overslaat naar dat gebouw
NOS Nieuws

Grote stalbrand in Puiflijk, 50.000 kippen dood

Bij een grote stalbrand in het Gelderse dorp Puiflijk zijn ongeveer 50.000 kippen doodgegaan, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

De dieren zaten in een stal die vannacht door onbekende oorzaak in brand vloog. Vanwege de harde wind verspreidde de brand zich snel, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio aan de NOS.

Beelden van de brand:

50.000 kippen dood door grote stalbrand in Puiflijk

De brandweer liet de stal gecontroleerd uitbranden. De naastgelegen stal, waar ook zo'n 50.000 kippen in zitten, werd natgehouden.De brand werd door werknemers van het bedrijf ontdekt die naast de stallen wonen. Zij belden 112, maar het lukte niet meer om de kippen uit de stal te halen. Ook brandweerlieden konden dat niet. "De brand verspreidde zich heel snel", zegt de woordvoerder. "Het gevaar was te groot voor brandweerlieden om daarmee aan de slag te gaan."

Tussen de twee stallen zit een brandwerende scheiding. In de stallen zijn geen sprinklers aanwezig, maar voor stallen van deze grootte is dat niet verplicht, benadrukt de woordvoerder. In de panden was geen asbest aanwezig. Buurtbewoners werd wel geadviseerd ramen en deuren dicht te houden vanwege de rookontwikkeling.

Aanpak stagneert

Vorig jaar oktober meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de aanpak van stalbranden stagneert en de brandveiligheid niet verbetert. Demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedsel zei toen dat hij "volop bezig" is met nieuwe regelgeving, waarin onder meer regelmatige keuringen van alle veehouderijen zijn opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl