De ravage in de Anna Maria Horalaan in Midwolda
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Ravage in straat na explosies Midwolda: 'Bewoners boos en aangeslagen'

Twee dagen na de zware explosies in de Anna Maria Horalaan in Midwolda (Groningen) is de ravage nog steeds groot. Meerdere huizen zijn dichtgetimmerd en de straat ligt bezaaid met glas. "Het is bijna een wonder dat er geen slachtoffers of doden zijn gevallen", zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema, die vandaag een bezoek bracht aan bewoners van de straat.

Waarschijnlijk ging het mis in een van de woningen in de straat. Daar vonden iets na 01.00 uur 's nachts meerdere grote explosies plaats. Die werden vermoedelijk veroorzaakt door een lanceerapparaat voor illegaal vuurwerk, een soort katapult. Zeven huizen en meerdere auto's raakten beschadigd. De ruiten van zeker vijf woningen sneuvelden. Ook raakten meerdere mensen lichtgewond door rondvliegend glas.

"Nu zie je bij daglicht hoeveel schade er is. Je merkt dat het indaalt bij mensen. Ze zijn aangeslagen en ook boos", zegt Sikkema tegen RTV Noord. "Dit moet je niet afsteken en al helemaal niet in een woonwijk."

Vuurwerkresten liggen nog in de straat:

Vuurwerkresten bij een van de woningen

Bij de beschadigde huizen zijn onder meer daken kapot en kozijnen verzakt. De meeste huizen zijn eigendom van een Groningse woningcorporatie. Die laat alle schade de komende tijd herstellen.

Aangifte

Wendy Kanon woont een straat verderop en schrok van de harde knallen, zegt ze tegen RTV Noord. Kanon is mantelzorger voor een oudere man die in de straat woont waar de explosies plaatsvonden. "Alle ramen lagen eruit, zowel voor als achter. Hij zat vlak bij een raam en had glas over zich heen gekregen. Hier en daar zat een snijwond. Gelukkig was hij er wel rustig onder."

Vijf mensen in de straat deden aangifte van vernieling. De politie laat aan de omroep weten dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht.

Advertentie via Ster.nl