Het brandende vliegtuig op de luchthaven Haneda
NOS NieuwsAangepast

Honderden tijdig geëvacueerd bij vliegtuigongeluk Tokio, vijf doden bij kustwacht

In Tokio is een passagiersvliegtuig van Japan Airlines na een botsing met een vliegtuig van de kustwacht in brand gevlogen op de landingsbaan van vliegveld Haneda. Vijf bemanningsleden van het toestel van de Japanse kustwacht zijn om het leven gekomen. De honderden inzittenden van het passagiersvliegtuig van Japan Airlines wisten het vliegtuig op tijd te verlaten.

Het passagiersvliegtuig kwam bij de landingsbaan in botsing met het vliegtuig van de kustwacht dat wilde opstijgen. Ook dat toestel vloog in brand, van de zes bemanningsleden wist alleen de gezagvoerder op tijd te ontsnappen maar is daarbij wel zwaargewond geraakt.

Het vliegtuig van de kustwacht was op weg naar het gebied in Niigata waar gisteren een zware aardbeving plaatsvond.

Honderden geëvacueerd

Volgens een woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij waren er 379 mensen aan boord van het toestel van Japan Airlines. Alle 367 passagiers, onder wie acht kinderen, en 12 personeelsleden zijn tijdig geëvacueerd. Het is onduidelijk hoe zij eraan toe zijn.

Op beelden is te zien hoe een van de motoren vlak na de landing in brand vliegt. Voordat het toestel volledig in brand vliegt, ontsnappen mensen via de nooduitgangen uit het vliegtuig. Op sociale media verschijnen beelden vanuit het vliegtuig; daarop is te zien hoe de passagiers in een met zwarte rook gevulde cabine op zoek zijn naar de nooduitgang.

Bekijk hier beelden van het vliegtuig en de evacuatie:

Een ooggetuige vertelt aan de Japanse publieke omroep NHK dat alles op het moment van de landing nog normaal leek. "Toen hoorden we een luide knal en was alles buiten plotseling helemaal oranje. Er werd omgeroepen dat we kalm moesten blijven", aldus een van de passagiers.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl