De verwoesting in de kuststad Wajima
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbevingen Japan stijgt, 'op grote schaal schade'

Het dodental van de aardbevingen in Japan is opgelopen tot 48. Verwacht wordt dat het aantal nog verder stijgt, omdat er wordt gezocht naar slachtoffers onder het puin. Alle doden vielen in het middenwesten van het land, vooral in de kuststad Wajima.

Het gebied Ishikawa wordt nog altijd geteisterd door naschokken, een dag na de voorlopig zwaarste schok met een kracht van 7,6. De verwachting is dat ook de naschokken zwaar kunnen zijn.

Tussen het puin blikken Japanners terug op het moment van de beving:

'Alles trilde, iedereen was in paniek'

Volgens premier Kishida is er sprake van "schade op een grote schaal". Daarom zet hij ook het leger in om de reddingsoperatie te ondersteunen, maakte hij bekend op een persconferentie. Terwijl hij sprak, trof een nieuwe naschok het gebied.

"Het redden van levens is onze prioriteit, maar we voeren een strijd tegen de tijd", zei Kishida. "Het is van groot belang dat mensen die vastzitten in huizen onmiddellijk gered worden." Op beelden is te zien dat gebouwen zijn ingestort en dat er in Wajima een grote brand is uitgebroken. Daarbij zouden zo'n 200 huizen zijn afgebrand. Over slachtoffers in dat gebied is nog weinig bekend. Reddingswerkers zoeken in huizen en de omgeving naar slachtoffers.

Honderdduizend mensen zijn geëvacueerd en tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom.

Kishida zegt dat geprobeerd wordt om via zee diverse getroffen gebieden te bereiken die over land lastig te bereiken zijn door de aardbevingsschade. Het gaat dan meer om het noordelijkste puntje van het schiereiland Noto. De wegen daar zijn zwaar beschadigd en geblokkeerd.

Veel trein-, boot- en vliegverkeer ligt stil. Ook zitten er scheuren in de landingsbaan van een van de vliegvelden in de regio. Doordat de toegangswegen naar het vliegveld beschadigd zijn, is het vliegveld geïsoleerd van de buitenwereld. Zo'n 500 mensen kunnen daar niet weg.

Het meteorologisch instituut van Japan heeft alle tsunamiwaarschuwingen ingetrokken. Gisterochtend werd gewaarschuwd voor vloedgolven van vijf meter, maar die zijn uitgebleven. Wel zijn enkele kustplaatsen geraakt door golven van een meter hoog. De overheid waarschuwt mensen nog altijd om uit voorzorg weg te blijven van de kust vanwege de kans op nieuwe bevingen en schommelingen in het waterpeil tot gevolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl