Lee Jae-myung (met microfoon) tijdens de bijeenkomst in Busan, kort voordat hij wordt neergestoken
NOS NieuwsAangepast

Oppositieleider Zuid-Korea in nek gestoken bij werkbezoek

De oppositieleider van Zuid-Korea, Lee Jae-myung, is neergestoken bij een werkbezoek aan de zuidelijke havenstad Busan. Lee werd tijdens een vragensessie met journalisten met een mes in zijn nek gestoken door een man, meldt persbureau Yonhap. Op foto's is te zien dat hij op de grond ligt en dat omstanders zakdoeken tegen zijn nek duwen om het bloeden te stelpen.

De aanvaller, een man van 67, is ter plekke gearresteerd. Het mes waarmee hij Lee aanviel was 18 centimeter lang. Hij kocht het online, meldt persbureau Reuters. Volgens lokale media benaderde hij Lee met het verzoek om een handtekening, toen hij ineens uithaalde met het mes. Hij had een papieren kroon op zijn hoofd met de naam van Lee erop. Zijn motief is niet bekend.

Meteen nadat de dader had toegeslagen, werkten omstanders hem tegen de grond:

Het moment vlak nadat Zuid-Koreaanse politicus in nek wordt gestoken

De politicus van de Democratische Partij, de grootste oppositiepartij van Zuid-Korea, werd kort na de aanval naar het ziekenhuis in Busan gebracht. Van daaruit werd hij per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Seoul. Zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend, laat een woordvoerder weten. Het lijkt erop dat Lee schade heeft opgelopen aan zijn halsslagader, zegt zijn partij. Hij wordt geopereerd.

Aanval op democratie

Op het moment van de aanval, rond 10.30 uur lokale tijd, bezocht Lee het bouwterrein van een nieuw vliegveld op Gadeok Island in Busan. President Yoon noemt de aanval onacceptabel en zegt te hopen dat Lee spoedig herstelt. De Democratische Partij spreekt van een aanval op de democratie en van een terreurdaad die nooit had mogen plaatsvinden.

Lee verloor in 2022 nipt de presidentsverkiezingen van Yoon. Hij staat momenteel terecht op verdenking van corruptie in zijn tijd als burgemeester van Seongnam, bij Seoul. Lee ontkent dat hij iets heeft misdaan en spreekt van een "politieke samenzwering" tegen hem.

In maart 2022 werd de partijvoorzitter van de Democratische Partij ook aangevallen. Tijdens het campagnevoeren voor Lee werd Song Young-gil op straat door een omstander aangevallen met een hamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl