NOS Nieuws

'Communistische Partij heeft grote invloed op Chinese weekendscholen in Nederland'

De Chinese Communistische Partij heeft de afgelopen jaren steeds meer invloed gekregen op Chinese weekendscholen in Nederland. Dat concluderen Follow The Money (FTM) en RTL Nieuws na onderzoek. De scholen krijgen gratis lesboeken van de Chinese overheid en organiseren cursussen voor leraren en kampen voor leerlingen in China.

Er zijn 28 Chinese weekendscholen in Nederland, waar elke week ongeveer 5000 Nederlandse kinderen tussen de 5 en 18 jaar les krijgen. Het zijn vooral taal- en cultuurlessen, meestal met een Chinese achtergrond. Op een aantal scholen wordt ook Chinese aardrijkskunde en geschiedenis gegeven.

Deze weekendscholen zijn aangesloten bij een koepelorganisatie die volgens FTM en RTL nauwe banden heeft met de Chinese ambassade, en een ministerie dat controle wil uitoefenen over iedereen in het buitenland die als Chinees wordt beschouwd door de Chinese overheid. Dit zogenoemde United Front Work Department gaat bijvoorbeeld oppositiegeluiden tegen en probeert de wereldwijde opinie over China te beïnvloeden.

De voorzitter van de Nederlandse koepelorganisatie reisde in oktober nog naar China voor overleg met het ministerie. Tegenover RTL Nieuws bevestigt de voorzitter dat de stichting wordt gesteund door de Chinese overheid. "Het is financieel lastig voor weekendscholen. Steeds minder bedrijven willen Chinees onderwijs sponsoren. Ik heb afgelopen oktober in China gevraagd of de Chinese overheid de steun wil voortzetten."

Trainingen en zomerkampen

Het ministerie zorgt er onder meer voor dat er regelmatig leraren vanuit China naar Nederland gaan om lessen te geven aan kinderen, of om hier training te geven aan leraren van de weekendscholen. Ook organiseert het ministerie zomerkampen in China voor Nederlandse leerlingen. De reis wordt voor een groot deel betaald door de Communistische Partij.

Via de koepelstichting worden sinds 2001 ook lesboeken geïmporteerd en verspreid onder de 28 weekendscholen. Die worden geschonken door de Chinese overheid. Scholen hoeven maar 1 euro te betalen voor de distributie- en douanekosten.

De lesboeken bevatten door de Communistische Partij goedgekeurde lesstof. Zo wordt Taiwan beschreven als provincie van China, en staat er niets in over de miljoenen doden die in de 20e eeuw vielen door hongersnood en intern geweld onder de Chinese leider Mao Zedong. Volgens de stichting worden de boeken niet in de lessen gebruikt, maar vooral door ouders besteld om ze thuis te gebruiken.

China steeds actiever

Experts zeggen tegen RTL Nieuws dat China zich de laatste jaren steeds actiever bezig houdt met Chinezen in het buitenland. "Je ziet eigenlijk een breuk sinds Xi Jinping aan de macht is gekomen", zegt Christopher Houtkamp van Instituut Clingendael. "Toen is China forser gaan investeren in de weekendscholen."

De Nederlandse Onderwijsinspectie voert geen controles uit op de weekendscholen, omdat ze geen geld ontvangen van de Nederlandse overheid. Het ministerie van Onderwijs zegt tegen RTL wel intern erover in gesprek te gaan. Ook werkt het ministerie aan een wetsvoorstel, zodat de Onderwijsinspectie wel de mogelijkheid krijgt om weekendscholen te controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl