NOS Nieuws

'België vermoedt Chinese spionage via distributiecentrum Alibaba'

De Belgische inlichtingendienst VSSE houdt het distributiecentrum van het Chinese webwinkelconcern Alibaba in Luik in de gaten vanwege mogelijke spionage. De Britse krant Financial Times schrijft dat er vermoedens zijn van het doorsturen van gevoelige informatie over onder andere goederenstromen en transportgegevens naar China.

De vestiging van Alibaba in Luik wordt gebruikt door Cainiao, onderdeel van de Alibaba Groep. Daar worden voornamelijk de goederen verwerkt die worden verkocht via de webshop AliExpress. Daarmee is het een van de belangrijkste vestigingen van de logistieke tak van het bedrijf.

Informatie doorgeven

Volgens een anonieme bron die met de Britse krant sprak zou "van de logistieke centra verwacht worden dat ze informatie over het lokale sentiment doorgeven en gegevens over de Europese handel en logistiek rapporteren aan de autoriteiten in Peking".

Het Belgische parlement uitte al zorgen voordat het magazijn in 2021 werd gebouwd. China sprak destijds van insinuaties. Cainiao zegt tegen de Financial Times zich aan alle wet- en regelgeving te houden en ontkent elke suggestie van wangedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl