Etienne Bax
NOS Sport

Na glansrijke carrière wil zijspancrosser Bax nu tijd voor dakdekkersbedrijf

Als Etienne Bax een jochie van vijf jaar oud is, wil hij niets liever dan video's kijken over zijspancrossen. Dagelijks zet hij filmpjes op over de tak van motorcrossen waarbij de motor wordt bestuurd door twee personen, de sport die hem van jongs af aan intrigeert.

Elk jaar wordt een nieuwe reeks videobanden uitgebracht en Bax wil ze als kind koste wat kost allemaal hebben. "Ik was altijd de eerste die ze wilde kopen", vertelt Bax. "Ik stelde destijds één doel voor mezelf: wereldkampioen worden in deze sport."

Alles gewonnen

Dertig jaar later, waarvan de laatste zestien als professional, heeft de Brabander alles gewonnen wat er te winnen valt. Vijf wereldtitels, negen keer Nederlands kampioen. Winnaar van de Hans de Beaufortbeker ook, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsport. Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nu vindt Bax het mooi geweest, dat fulltime bestaan. "Die riddering was de kroon op het werk. Veel mooier dan dit wordt het niet. Op een gegeven moment moet je gewoon verder", vertelt hij. Grappend: "Volwassen worden, zeg ik tegen iedereen."

Etienne Bax (rechts) en bakkenist Ondrej Cermak

Het had anders kunnen lopen, na een zware crash in 2013. Wekenlang lag hij zwaar gehavend in het ziekenhuis. Hij had scheuren in zijn blinde darm, milt en nieren. "Inwendig was er van alles kapot", is hoe Bax het verwoordt. Een zware longontsteking werd hem toen bijna fataal. "Het was close."

Extra motivatie

Het ongeval motiveerde Bax, destijds nog wachtend op zijn eerste wereldtitel, om zijn langgekoesterde droom te volbrengen. "Ik wilde zo vlug mogelijk weer terug zijn. Dat heeft me in die periode staande gehouden." Twee jaar later, in 2015, was zijn eerste wereldkampioenschap een feit.

Bekijk hier een reportage uit 2017 over de première van 'The Hard Way to Win 2', een film over de carrière van - destijds - tweevoudig wereldkampioen Bax:

'Een volledig pakket van wat er gebeurd is in twintig jaar'

Vorig jaar, zeven jaar na zijn eerste wereldtitel, dacht Bax ook al aan stoppen. Maar samen met zijn nieuwe bakkenist Ondrej Cermak, degene die de motor vanuit de zijspan helpt besturen, pakte hij ook toen de wereldtitel. Nummer vijf voor Bax, de eerste voor zijn Tsjechische teamgenoot.

"Die wilde dolgraag nog een jaar door", zegt Bax. "Maar toen had ik al het idee dat dit het laatste jaar zou zijn." Dit seizoen kon hij de optelsom definitief maken. Niet alleen zette Cermak een punt achter zijn carrière. Ook zijn monteur, waarmee hij jarenlang had samengewerkt, stopte ermee.

Niet te lang doorgaan

"Ik had anders voor maximaal een paar jaar een nieuw team moeten samenstellen", verklaart Bax. Waarom doorgaan zonder zijn vertrouwde omgeving, met het risico op een teleurstellend seizoen? "Een sponsor vertelde me toen dat ik er goed over moest nadenken", vervolgt hij. "Je kan ook een jaar te lang doorgaan, zei die."

Stoppen op het hoogtepunt dus, nadat Bax in oktober tijdens de laatste grand prix naast een nieuwe wereldtitel greep.

Nu is het tijd voor een nieuw leven, eentje buiten het veeleisende profbestaan. Althans, een compleet nieuw leven is het niet te noemen. "Ik had van 2004 tot en met 2015 een dakdekkersbedrijf. Nu ik ben gestopt, heb ik dat bedrijf weer opgepakt", zegt Bax.

"Ik ben nu druk met het uitbreiden van dat bedrijf. Dat wilde ik nooit groter hebben, daarvoor was ik te veel bezig met crossen. Ik was bang dat ik dan het overzicht zou verliezen. Nu heb ik er weer de tijd voor."

Tijd voor verjaardagen

Bax ziet zichzelf daardoor niet in de nabije toekomst terugkeren in een bestuurlijke functie of welke rol dan ook in de zijspancross. "Ik heb meerdere aanbiedingen gekregen - waaronder het worden van trainer bij een jong zijspanteam. Ik heb nergens op toegehapt. Ik wil eerst dat mijn bedrijf goed loopt."

De motor missen hoeft de 35-jarige Bax in ieder geval niet. "Ik heb er een gekocht, eentje zonder zijspan. Nu kan ik recreatief solo crossen. Voortaan kan ik aanwezig zijn op de verjaardagen van mijn kinderen, in plaats van weg te zijn voor een grand prix. Als ze jarig zijn, ga ik gewoon een keertje niet crossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl