NOS SportAangepast

Zijspancrosser Bax heeft een film: alles moet wijken voor een wereldtitel

Bijna duizend bezoekers kwamen donderdag af op de première van 'The Hard Way to Win 2' in Eindhoven. Een film over de carrière van tweevoudig wereldkampioen zijspancross Etienne Bax.

'Een volledig pakket van wat er gebeurd is in twintig jaar'

Het is een vervolg op de film van motorcrosser Jeffrey Herlings. Die andere wereldkampioen. Want wat Herlings kan, kan Bax ook. "Alle tegenslagen en leuke dingen komen aan het licht. Het is een volledig pakket van wat er gebeurd is in de afgelopen twintig jaar", aldus de motorcrosser.

Alles moet wijken voor de wereldtitel, zo is te zien. Zelfs de geboorte van zijn dochter. "Het klinkt hard, maar dat zijn de keuzes die je maakt."

En daar horen de tegenslagen ook bij. Een crash tijdens een training wordt hem bijna fataal. Bax: "Alle organen in mijn lichaam, daar was wel iets mee. Allemaal dingen waar je niet echt vrolijk van wordt."

De motorcrosser knokte zich terug en met succes. In 2015 en 2017 kroonde Bax zich tot wereldkampioen. Overigens zonder broertje Robbie, waarmee hij tussen beide wereldtitels in, een duo vormde. Robbie is nu bakkenist bij concurrent Daniël Willemsen.

De keuze om zonder zijn broer verder te gaan, kan Bax ook wel verklaren. "Het gaat om het 'echie', om het wereldkampioenschap. En als je dat gaat doen met familie, dan wordt dat gewoon moeilijk. Voor het verloop van ons leven is het denk ik beter. Want we willen met kerst natuurlijk wel samen aan de maaltijd zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl