Kaarsen voor de slachtoffers van de schietpartij bij de Karelsuniversiteit
NOS Nieuws

Tsjechische politie bevestigt eerdere dubbele moord van Praagse schutter

De man die in de Tsjechische hoofdstad Praag vorige week 14 mensen doodschoot, heeft in zijn afscheidsbrief bekend dat hij een week eerder al een man en een baby om het leven bracht. Dat heeft de Tsjechische politie bekendgemaakt. Eerder bestonden al sterke vermoedens dat David Kozak zich schuldig had gemaakt aan de dubbele moord.

In zijn afscheidsbrief schreef Kozak dat hij de twee op 15 december doodschoot in een bos in Klánovice, een dorp ten oosten van Praag. Volgens Tsjechische media ging het om een meisje van twee maanden oud en haar 32-jarige vader.

Rechercheurs hadden eerder al gezegd dat het "zeer aannemelijk" was dat Kozak ook achter de dubbele moord in de bossen zat. Zijn naam stond op een lange lijst met verdachten, maar de politie had hem voor de schietpartij in Praag niet ondervraagd.

Op een persconferentie vorige week zei de politie dat niets erop wees dat Kozak de twee slachtoffers kende. Het verband tussen de gebeurtenissen werd gelegd vanwege sporen die werden gevonden op de plek waar het lichaam van Kozaks vader werd gevonden. Vermoedelijk bracht de 24-jarige schutter zijn vader om het leven voorafgaand aan de schietpartij op de Praagse Karelsuniversiteit.

Niets over motief bekendgemaakt

Bij de aanval werden dertien mensen gedood, een veertiende slachtoffer bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Nog eens 25 mensen raakten gewond. Na de aanval schoot Kozak, een oud-student van de Karelsuniversiteit, zichzelf dood. De politie heeft nog niets bekendgemaakt over zijn motief.

De aanval vond plaats aan de filosofie-faculteit aan het Jan Palachplein en was de dodelijkste schietpartij in Tsjechië ooit. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken heeft burgemeesters in het land opgeroepen om met de jaarwisseling geen vuurwerk af te steken. Burgers riep hij daarnaast op tot ingetogen feestelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl