Studenten van de filosofie-faculteit van de Kareluniversiteit in Praag schuilen op een richel van het gebouw.
NOS NieuwsAangepast

Bloedbad op universiteit Praag: oud-student doodt 14 mensen

Op de Karelsuniversiteit in Praag heeft een schutter een bloedbad aangericht. De Tsjechische politie meldt dat er veertien mensen zijn gedood. De schutter, volgens de politie een 24-jarige oud-student van de universiteit, heeft zelfmoord gepleegd.

Zeker 24 mensen raakten gewond bij de schietpartij, van wie negen ernstig. Onder de gewonden is een Nederlandse man, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet duidelijk hoe hij eraan toe is.

De schietpartij vond plaats op de filosofie-faculteit op het Jan Palachplein. Nadat iedereen uit het gebouw was geëvacueerd, doorzocht de politie het gebouw. Daar werden veel wapens aangetroffen, aldus de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Rakušan.

De vader van de schutter werd eerder vandaag dood gevonden in een dorpje vlak bij Praag. De politiechef zei op de persconferentie dat de politie voor de vondst informatie had ontvangen dat een 24-jarige man onderweg was naar Praag om zelfmoord te plegen.

Op beelden valt te zien dat mensen wegrennen en zich verstoppen, op andere beelden zijn schoten te horen:

Mensen vluchten voor schutter bij universiteit Praag

Volgens de politie ging het om een gerichte actie en was de schutter geïnspireerd door schietpartijen in het buitenland. Er zou geen sprake zijn van een terroristisch motief.

Minister Rakušan zegt dat de schutter geen bekende was van de politie. Ook zou hij een "legale wapenbezitter" zijn. De politie heeft nog niet bekendgemaakt welk wapen hij gebruikte.

Een klasgenoot van de schutter omschrijft hem aan de Tsjechische nieuwssite Seznam Zprávy als een rustig, introvert persoon. "Niet iemand die veel plezier maakte."

Barricaderen

Om 15.15 uur zou de staf van de universiteit een e-mail hebben gestuurd naar studenten en medewerkers dat er een schutter in het faculteitsgebouw was. Ze werden opgedragen zich te verschuilen en de deuren te barricaderen.

Een student van de universiteit die zich naar het schijnt in het gebouw bevond tijdens de schietpartij, plaatste deze foto op X:

Een andere student die in het gebouw was tijdens de schietpartij, zegt tegen persbureau Reuters dat hij lang niet doorhad wat er aan de hand was. "Ik hoorde een aantal knallen, maar ik realiseerde me niet direct dat het geweerschoten waren. Ik kon niet geloven dat zoiets kon gebeuren in Praag."

De student vertelt dat hij pas doorhad dat er iets ernstigs aan de hand was, toen hij politieagenten in volle uitrusting en met grote geweren het gebouw in zag rennen. "Ze schreeuwden: ga naar buiten."

Medeleven

De Tsjechische president Pavel uit op X zijn medeleven met de familie en naasten van de slachtoffers. "Ik wil mijn diepste spijt en medeleven betuigen aan de families van de slachtoffers die door de schietpartij zijn getroffen."

Ook demissionair premier Rutte heeft gereageerd op de gebeurtenis. "Afschuwelijk nieuws uit Praag. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de dodelijke schietpartij op de Karelsuniversiteit en bij hun naasten."

Universiteit schroeft veiligheid op

De universiteit schrijft in een verklaring dat de beveiliging op de universiteit per direct wordt opgeschroefd. Alle colleges en lessen van vanavond en morgen zijn geschrapt. "We rouwen om de leden van onze gemeenschap die we hebben verloren. We betuigen ons diepe medeleven aan alle nabestaanden en onze gedachten zijn bij iedereen die door deze tragedie zijn getroffen."

Nederlandse studenten

Verschillende Nederlandse universiteiten hebben een samenwerking met de Karelsuniversiteit. De Universiteit Utrecht meldt dat "ongeveer tien" van hun studenten momenteel aan de Praagse universiteit studeren. De universiteit heeft contact met hen gezocht.

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft zes studenten op de Karelsuniversiteit zitten. Zij zijn allemaal ongedeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl