Op de plek waar het Banksy-kunstwerk afgelopen vrijdag werd gestolen, hangt inmiddels een nieuw stopbord
NOS Nieuws

Tweede verdachte diefstal Banksy-kunstwerk opgepakt

De politie in London heeft een tweede verdachte opgepakt voor het stelen van een kunstwerk van de Britse straatkunstenaar Banksy. Het kunstwerk werd vrijdag in het Londense stadsdeel Southwark onthuld, en na een uur al gestolen.

De BBC meldt dat het gaat om een man van in de veertig. Gisteren werd al een twintigjarige man opgepakt op verdenking van de diefstal. Hij is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek.

Getuigen filmden hoe de dief op een fiets klom, terwijl een ander de fiets vasthield en het bord probeerde los te rukken. Toen dat niet lukte, ging hij weg en kwam twee minuten later terug met een boutenschaar. Dat lukte wel. Een van de mannen rende vervolgens weg met het kunstwerk.

Klaarlichte dag

De diefstal vond op klaarlichte dag plaats. Beide mannen zijn duidelijk herkenbaar en nu overal in de Britse pers terug te vinden.

De dader slaat met de boutenschaar op de bevestiging van het bord

Het kunstwerk bestaat uit drie drones, die op een stopbord zijn afgebeeld. Het werk hing boven het bord met de straatnaam Commercial Way, wat handelsweg betekent. Dat doet vermoeden dat we het werk als een aanklacht tegen wapenhandel moeten zien.

Banksy is een wereldberoemde kunstenaar van wie de identiteit niet bekend is. Zijn werk heeft vaak een politieke boodschap.

Banksy's werk wordt geregeld gestolen. Een galeriehouder zei tegen de BBC dat het bord op een veiling tussen de 290.000 en 575.000 euro zou opbrengen. De aandacht die het werk nu krijgt, drijft de prijs mogelijk verder op. Maar vermoedelijk is het moeilijk een koper te vinden, omdat het om een gestolen kunstwerk gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl