Het kunstwerk
NOS Nieuws

Verdachte opgepakt voor razendsnelle diefstal Banksy-kunstwerk

De politie in Londen heeft een man aangehouden voor het stelen van een kunstwerk van de Britse straatkunstenaar Banksy vrijdag in Londen. Vrijwel zeker is het een van de twee mannen die tijdens het stelen door omstanders werden gefilmd en gefotografeerd. Details zijn niet bekendgemaakt, het onderzoek loopt nog.

Het kunstwerk werd vrijdag in het Londense stadsdeel Southwark onthuld. Het bestaat uit een stopbord, dat er al langer stond, met drie door Banksy gemaakte afbeeldingen van militaire drones. Binnen een uur werd het door iemand meegenomen.

De diefstal werd door meerdere mensen vastgelegd. Kijk hier wat er gebeurde:

Een getuige vertelde aan Sky News dat de dief op een fiets klom, terwijl een ander de fiets vasthield, en het bord probeerde los te rukken. Toen dat niet lukte ging hij weg en kwam twee minuten later terug met een boutenschaar. Toen lukte het wel. Daarna holde hij met het bord weg.

De boutenschaar liet hij achter. Het is onduidelijk of de man die de fiets vasthield erbij hoorde.

De dader slaat met de boutenschaar op de bevestiging van het bord

Omstanders maakten dus video's en foto's van de diefstal. Beide mannen zijn duidelijk herkenbaar en nu overal in de Britse pers terug te vinden.

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt dat ze het kunstwerk graag terug wil hebben "zodat alle bewoners van Banksy's briljante werk kunnen genieten.

En weg.

Banksy is een wereldberoemde kunstenaar van wie de identiteit niet bekend is. Zijn werk heeft vaak een politieke boodschap. Dit werk hing boven het bord met de straatnaam Commercial Way, wat handelsweg betekent. Dat doet vermoeden dat we het werk als een aanklacht tegen wapenhandel moeten zien.

Banksy's werk wordt geregeld gestolen. Een galeriehouder zei tegen de BBC dat het bord op een veiling tussen de 290.000 en 575.000 euro zou opbrengen. De aandacht die het werk nu krijgt, drijft de prijs mogelijk verder op. Maar vermoedelijk is het moeilijk een koper te vinden, omdat het om een gestolen kunstwerk gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl