Gewonde Nederlander schietpartij Praag is buiten levensgevaar
De Nederlandse man die gewond raakte bij de schietpartij bij de Karelsuniversiteit in Praag is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken buiten levensgevaar. De man ligt nog wel in het ziekenhuis. Over zijn identiteit wil het ministerie om privacyredenen niets kwijt.
Bij de aanslag kwamen gisteren vijftien mensen om het leven, onder wie de dader. Ook raakten zeker twintig mensen gewond.
De Nederlandse man is een van de drie buitenlanders die gewond raakten, de twee anderen komen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zijn volgens de autoriteiten allemaal geopereerd, maar stabiel. Volgens de politie zijn er geen buitenlanders gedood.
Dag van nationale rouw
De aanslag is een van de grootste massaschietpartijen in de geschiedenis van Tsjechië. De Tsjechische regering heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd. Ook zal er om 12.00 uur in het hele land een minuut stilte gehouden worden.
Buiten de universiteit steken mensen vandaag kaarsen aan om de slachtoffers te herdenken. Ook waren onder meer de Tsjechische premier Fiala en verschillende ministers bij de universiteit aanwezig om hun steun te betuigen.
Bekijk hier beelden van hoe mensen kaarsen aansteken bij de universiteit:
De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde en vermoedt dat er geen sprake is van een terroristisch motief. De dader zou voorafgaand aan de massamoord eerder zijn vader hebben omgebracht.
Ook wordt de schutter ervan verdacht dat hij vorige week een man en diens babydochter gedood heeft. De politie legde het verband tussen de gebeurtenissen vanwege sporen die zijn gevonden bij het lichaam van de vader van de schutter.
De 24-jarige schutter kwam tijdens de aanval om in het universiteitsgebouw. Voor de politie is nog onduidelijk of de man zelfmoord gepleegd heeft of dat hij door een politiekogel gedood is.
'Apocalyptische sfeer'
Volgens Sebas van Aert, masterstudent journalistiek aan de Karelsuniversiteit, hing er kort na de schietpartij een apocalyptische sfeer. "In het gebied rondom de universiteit stonden lege trams die geëvacueerd waren en nog midden op de weg stonden. Ook waren er lege kerstmarkten en waren er toeristen die voor vertier kwamen en nu niet wisten waar ze heen moesten. In de rest van de stad ging het leven eigenlijk gewoon door."
De universiteit heeft inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen. "Zo worden er geen lessen gegeven aan groepen groter dan twintig personen, maar de examens gaan vooralsnog door", vertelt Van Aert. "Ook is er psychologische steun beschikbaar gesteld en is er een inzamelingsactie voor de slachtoffers."
Ook bij andere scholen en openbare gebouwen is de beveiliging aangescherpt. Toch laat de politie weten dat ze geen informatie hebben over concrete dreigingen.