Mensen plaatsen kaarsen en bloemen bij de filosofie-faculteit van de Karelsuniversiteit in Praag.
NOS NieuwsAangepast

Schutter Praag doodde eerder mogelijk man met baby

De 24-jarige oud-student van de Karelsuniversiteit in Praag die een bloedbad aanrichtte in de filosofie-faculteit, wordt ook in verband gebracht met het doodschieten van een man en diens twee maanden oude baby, vorige week. De politie vond daar aanwijzingen voor tijdens het onderzoek.

Het gaat om een dodelijke schietpartij vorige week in een bos in Klánovice, een dorp ten oosten van Praag. Daar schoot een tot nog toe onbekende dader een volwassen man en diens 2 maanden oude dochtertje dood. De politie onderzoekt of dat gebeurde met een van de wapens van de universiteitsschutter.

Op de persconferentie gisteravond zei de politiechef dat niets erop wijst dat David Kozak die twee slachtoffers kende. Het verband tussen de gebeurtenissen werd gelegd vanwege sporen die zijn gevonden op de plek waar het lichaam van de vader van Kozak is gevonden.

Politie gewaarschuwd

Kozak zou zijn vader voorafgaand aan de schietpartij hebben vermoord. Agenten ontdekten het lichaam nadat ze verontrustende berichten hadden binnengekregen over zijn plan. De politie wist dat hij van plan was om zelfmoord te plegen. Het is onduidelijk of deze informatie van de dader zelf afkomstig was.

Kort nadat deze informatie was binnengekomen, vond de politie het lichaam van de vader van Kozak in het huis van de schutter, in een dorp op zo'n 20 kilometer afstand van Praag. Kozak was verder geen bekende van de politie.

Tsjechië rouwt om de slachtoffers:

Geschokte reacties op schietpartij in Praag: 'Hier gebeurt zoiets niet'

Op een persconferentie zei de politiechef dat ze wisten dat de dader om 14.00 uur college zou bijwonen op de Karelsuniversiteit. De politie ontruimde het gebouw waar de lezing zou plaatsvinden, maar de schutter was naar een ander gebouw gegaan: de filosofie-faculteit aan het Jan Palachplein. Daar opende hij het vuur op studenten en medewerkers.

Zeker veertien mensen kwamen om het leven, onder wie de schutter zelf. De politie heeft tot nu toe de namen achterhaald van elf gedode slachtoffers en hoopt in de loop van de ochtend iedereen te hebben geïdentificeerd. Meer dan twintig personen raakten gewond.

De politie gaat ervan uit dat Kozak alleen handelde en vermoedt dat er geen sprake is van een terroristisch motief.

Inspiratie buitenland

De politiechef sprak het vermoeden uit dat de dader zich liet inspireren door een recente schietpartij in Rusland. Hij zou dit vermoeden baseren op een Telegramkanaal waar iemand met dezelfde naam als Kozak zijn plannen uit de doeken deed. De beheerder van het kanaal verwees daarbij naar een schietpartij op een school afgelopen december in het Russische Brjansk.

Experts twijfelen echter aan de authenticiteit van het kanaal. Het online dagboek is geschreven in het cyrillisch, niet in het Tsjechisch. Het eerste bericht op het kanaal luidt: "Dit is mijn dagboek over hoe ik besloot om op mijn school te schieten", maar dat bericht werd nog om 16.55 uur bewerkt. De schutter was toen al dood.

Bachelordiploma

Volgens Tsjechische media behaalde David Kozak vorig jaar zijn bachelordiploma aan de geschiedenisfaculteit van de Karelsuniversiteit. Hij zou een prijs hebben gewonnen voor zijn scriptie.

Een klasgenoot omschrijft hem tegenover de Tsjechische nieuwssite Seznam Zprávy als een rustig, introvert persoon. "Niet iemand die veel plezier maakte."

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Rakusan zei vanavond dat de schutter geen bekende was van de politie. Ook zou hij een "legale wapenbezitter" zijn geweest. De politie heeft nog niet bekendgemaakt welk wapen hij gebruikte.

Op beelden uit Praag is te zien dat mensen wegrennen en zich verstoppen, op andere beelden zijn schoten te horen:

Mensen vluchten voor schutter bij universiteit Praag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl