Mario van der Beek voor zijn tent
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Veteraan krijgt na kampeeractie voor kazerne erkenning voor fout dienstplicht

Defensie heeft erkend dat een veteraan uit Utrecht in de jaren 80 niet in een gevechtsfunctie uitgezonden had mogen worden op een VN-missie naar Libanon. Oud-militair Mario van der Beek voerde tien jaar lang strijd om die erkenning te krijgen. Zijn lobby belandde in een stroomverstelling, nadat hij bij wijze van protest ruim twee weken lang in een tent verbleef voor de Utrechtse Kromhoutkazerne.

Van der Beek had naar eigen zeggen een lastige jeugd. Na het overlijden van zijn moeder belandde hij in internaten, waar hij het zwaar had. Toch moest hij op zijn achttiende verplicht in dienst, ondanks een keuring waaruit bleek dat hij psychische problemen had.

Na zes maanden training in Nederland en twee maanden bij de VN begon zijn gevechtsmissie in Libanon. Kort daarna moest hij zijn vader begraven in Nederland. "Binnen een maand kwam ik met vier man in een vuurgevecht met PLO-strijders terecht. Dat duurde uren." Hij hield er een posttraumatische stressstoornis (PTSS), tinnitus en doofheid aan over. "Al veertig jaar lang word ik door die piep herinnerd aan die oorlog van toen."

Na zijn uitzending was er voor zijn gevoel geen sprake van nazorg. "Ik ben al tien jaar lang aan het procederen voor schulderkenning. Ze zeiden altijd: 'We hebben geen fouten gemaakt'", vertelt hij aan RTV Utrecht. In 2014 ontving de veteraan wel een militair invaliditeitspensioen en bijzondere invaliditeitsverhoging vanwege de in de oorlog opgelopen klachten. Maar dat was voor Van der Beek niet afdoende.

Brief

Begin deze maand zette hij daarom een tent op voor de kazerne, waar hij vijf dagen per week verbleef. Hij kreeg veel steun, onder meer van andere veteranen en militair Marco Kroon. Ook werd hij uitgenodigd voor het kerstdiner bij FC Utrecht.

Defensie liet al snel weten bezig te zijn met de zaak. Vanmiddag kwam luitenant-kolonel Richard Badoux vanuit Den Haag zelf een brief overhandigen. Afzender: de Commandant der Strijdkrachten. In de brief staat onder meer dat Van der Beek "met de kennis van nu niet op deze functie geplaatst en daarna uitgezonden had mogen worden".

De veteraan is "heel blij" en heeft zijn tent vanmiddag opgeruimd. "Ik ga thuis met mijn gezin kerst en oud en nieuw vieren". Toch is hij nog niet klaar. Er loopt nog een procedure rond letselschade. Van der Beek wil een schadevergoeding van Defensie.

Advertentie via Ster.nl