Een Sudanese familie die het geweld in Darfur ontvlucht heeft om de grens met Tsjaad over te steken
NOS Nieuws

Paramilitairen Sudan rukken op, leger verdreven uit derde stad

Sudan lijkt langzaam in handen van de paramilitaire troepen van de RSF te vallen. Gisteren maakte het Sudanese leger bekend dat het zich had teruggetrokken uit posities in de stad Wad Madani, de derde stad van het land.

RSF-troepen zijn de laatste weken aan een opmars bezig waarin ook de greep op de regio Darfur is verstevigd. De RSF heeft het grootste deel van Khartoum al in handen.

Voordat de RSF de stad binnenviel gold Wad Madani als een belangrijk toevluchtsoord voor vluchtelingen. Bovendien was het de plek waar alle hulporganisaties en medische faciliteiten naar waren uitgeweken. Drie ziekenhuizen hebben deze week hun deuren moeten sluiten. Bij een aanval op een ziekenhuis kwamen ook mensen om het leven.

Door de inval van de RSF in de stad hebben ongeveer 300.000 mensen het gebied ontvlucht, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens de organisatie hebben in totaal meer dan 7 miljoen mensen hun huis ontvlucht vanwege de oorlog, onder wie ruim 1,5 miljoen die naar buurlanden zijn getrokken.

Het leger van Sudan controleert nu nog Oost- en Noord-Sudan. Dat zou er ook toe kunnen leiden dat het land in stukken wordt opgedeeld, is de vrees.

Zorgen over bombardementen

Het leger, dat als enige strijdende partij over een luchtmacht beschikt, voert regelmatig luchtaanvallen uit. Bij nieuwe luchtaanvallen zijn veel burgerslachtoffers gevallen, zeggen bewoners van de getroffen gebieden. Ook internationaal zijn er zorgen geuit over de luchtaanvallen van het leger.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren "ernstig bezorgd" te zijn over berichten dat legervliegtuigen bevolkte gebieden in Noord- en Zuid-Darfur bombardeerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl