NOS Sport

Xan de Waard beste hockeyster ter wereld, Blaak beste keeper

Xan de Waard is uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld. Bij de verkiezing van de internationale hockeybond (FIH) hield de 28-jarige aanvoerder van de Nederlandse hockeyploeg de Argentijnse Eugenia Trinchinetti, de Belgische Charlotte Englebert, Sonja Zimmermann uit Duitsland en Rosie Malone uit Australië achter zich.

De Waard, speelster van SCHC uit Bilthoven, won dit jaar met Oranje de Europese titel.

Eerder dit jaar vroegen we aan ploeggenoten van De Waard hoe ze haar zouden omschrijven. "De meest veelzijdige middenvelder van de wereld", zei Frédérique Matla destijds. Bekijk de reportage:

Hoe typeren anderen De Waard, uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld? 'Donkerrood'

Het was de zevende keer in tien jaar dat de prijs gewonnen werd door een Nederlandse vrouw. Vorig jaar ging de eretitel naar Felice Albers. In 2018 en 2019 was Eva de Goede de gelukkige.

Blaak beste keeper

Pirmin Blaak (Oranje-Rood) werd verkozen tot beste keeper van 2023. Hij werd al twee keer eerder genomineerd maar won de prijs nu voor het eerst in zijn carrière. Ook keepster Josine Koning was genomineerd, maar de doelvrouw van Den Bosch viel buiten de prijzen.

Bij de mannen werd de Indiër Hardik Singh uitgeroepen tot beste hockeyer van het jaar. Thierry Brinkman was als enige Nederlandse man genomineerd. Hij eindigde als derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl