NOS Sport

'Hockey is niet heel divers', ziet international De Waard: 'De sport moet veranderen'

Xan de Waard wil meer inclusie, diversiteit in hockeysport

Als aanvoerder van het Nederlands hockeyteam wil Xan de Waard haar positie gebruiken om meer bewustzijn te creëren over racisme en discriminatie in de sport. "Missie klinkt heel heftig, maar ik wil het gesprek graag op gang brengen", vertelt ze langs het veld bij haar club SCHC in Bilthoven.

"Het is hier niet heel divers als je om je heen kijkt", zegt De Waard, terwijl ze naar een jeugdwedstrijd kijkt. "In dat opzicht denk ik dat de hockeysport moet veranderen."

De olympisch kampioene - "Ik ben zelf natuurlijk ook het typische hockeymeisje: wit en blond" - is vastbesloten zich hiervoor in te zetten. Ze is van mening dat niet iedereen wordt geaccepteerd, "zowel in de samenleving als op het hockeyveld".

Kwetsende grappen

De Waard werd zich bewust van het probleem door haar vriend: tophockeyer Terrance Pieters. "Toen hij zijn verhaal over racisme in de hockeywereld deelde, begon het mij ook te dagen."

Terrance Pieters (links) won deze zomer nog de Europese titel met Oranje

In 2020 vertelde Pieters, de eerste hockeyer van kleur in Oranje, dat hij vaak het doelwit was van discriminatie, vooral binnen de hockeygemeenschap. Er werden vaak kwetsende opmerkingen of grappen gemaakt over zijn huidskleur.

"Bovendien wordt er op het veld vaak gescholden met woorden als 'homo'", vertelt De Waard. Ze wil bijdragen aan verandering. "Ik werd me ervan bewust dat ik mijn eigen platform helemaal niet inzette, en vroeg me af: waarom eigenlijk niet?"

Aanvoerdersband

De middenvelder heeft samen met een vriend een speciale aanvoerdersband ontworpen om het gesprek over meer acceptatie op het hockeyveld te stimuleren. "Ik ben de band gaan dragen en begon mezelf meer uit te spreken."

De aanvoerdersband van Xan de Waard voor inclusie en diversiteit

Op de band zijn de kleuren van de pridevlag en een vuist te zien. "Dit staat voor de LHBTIQ+-gemeenschap, samen met het symbool tegen onderdrukking en racisme", legt De Waard uit. "Het symboliseert dus acceptatie, ongeacht iemands identiteit, seksuele voorkeur, culturele achtergrond of etniciteit."

Inmiddels wordt de aanvoerdersband met de vlag en de vuist al door meerdere aanvoerders in Nederland en ook in Duitsland gedragen. Dit is slechts een van de initiatieven van De Waard om "hopelijk acceptatie meer te bevorderen, ook op gebieden als godsdienst". "Zelfs als mensen verschillend denken of anders zijn, kan je toch samen in een hockeyteam zitten."

Met zo'n band val je op, merkt De Waard, die met Oranje regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen is. Ze hoopt dat mensen op deze manier meer over het onderwerp gaan nadenken. "Het is belangrijk om erbij stil te staan. Wat merk ik om me heen? Ben ik me bewust van mijn eigen gedrag en de scheldwoorden die ik gebruik?"

Rol van de hockeybond

De Waard streeft naar meer concrete acties. "Ik denk dat er educatie moet komen voor coaches en ouders, en dit moet al bij de jeugd beginnen. Bijvoorbeeld in de opleiding van trainers, coaches en scheidsrechters."

Xan de Waard

Ook denkt de SCHC-speelster dat de bond een grotere rol kan spelen in de bewustwording. "Er kan meer worden gedaan als er discriminatie of racisme op het veld plaatsvindt. Daar kan bond stappen in zetten, door echt harder op te treden als er een melding wordt gedaan."

Ze benadrukt echter dat ze niet de confrontatie zoekt met de hockeybond, maar juist hoopt op meer samenwerking. De bond heeft zelf ook initiatieven, zoals het introduceren van hockey op scholen.

"Neem dan eens een international mee", stelt De Waard voor. "Dat zou geweldig zijn. Het maakt de sport nog aantrekkelijker voor scholieren van allerlei achtergronden."

Vastberadenheid

Ondanks haar vastberadenheid realiseert de aanvoerder zich dat zij niet in haar eentje meer diversiteit kan brengen in het hockey. "Er zijn veel aspecten die meespelen, van contributiekosten tot het gevoel van thuishoren op een overwegend witte club."

"Er zijn nog genoeg stappen te zetten", concludeert ze. Maar ze hoopt met haar inspanningen alvast een bijdrage te leveren.

De Waard speelde zondag met haar club SCHC de topper tegen Amsterdam.

Hockeysters Amsterdam verslaan SCHC in aantrekkelijke topper

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl