Hulpverleners aan het werk op de plek waar de militair tegen een boom reed
NOS Nieuws

OM eist 2,5 jaar cel tegen militair voor mishandelen vriendin en doodrijden man

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 2,5 jaar en een jaar voorwaardelijk tegen een 29-jarige militair uit Brabant die zijn vriendin zou hebben opgesloten en mishandeld en een 83-jarige fietser doodreed.

De vrouw werd op 2 augustus in verwarde toestand aangetroffen in een bushokje in Helvoirt. Ze was gewond en zei dat ze door de militair was mishandeld. In de woning waar dit zou zijn gebeurd, vond de politie verdovende middelen waaronder ketamine, amfetamine en GHB. De deur zou door de militair op slot zijn gedraaid.

De militair werd dezelfde dag aangehouden, maar mocht de behandeling van de zaak in vrijheid afwachten. Hij ontkent de mishandeling en vrijheidsberoving, maar uit een WhatsAppgesprek van een maand eerder blijkt dat hij de vrouw ook toen verboden had om het huis te verlaten.

120 km per uur

Een paar dagen na zijn vrijlating reed hij onder invloed van alcohol en drugs in Weert de fietser dood. Uit de verkeersanalyse blijkt dat hij rond de 120 kilometer per uur reed waar 80 is toegestaan. Na het ongeluk stapte de man uit om naar het slachtoffer te kijken, schrijft het OM. Daarna stapte hij weer in en reed met hoge snelheid tegen een boom.

De militair verklaarde dat hij zo een eind aan zijn leven wilde maken. Uit onderzoek blijkt dat hij een posttraumatische stressstoornis heeft en ook andere stoornissen. Het OM erkent dat de man minder toerekeningsvatbaar is en zegt dat daar in de eis rekening mee is gehouden.

Voor het voorwaardelijke deel van de geëiste celstraf geldt een proeftijd van vijf jaar. Ook eist het OM dat hij vijf jaar lang geen motorvoertuig mag besturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl