NOS Voetbal

Geen Nederlandse afvaardiging op nieuw WK clubs, tenzij PSV een wonder verricht

De kans dat er een Nederlandse ploeg meedoet aan het gloednieuwe WK voor clubteams van 2025 is miniem. Europese teams kunnen zich kwalificeren op basis van hun recente prestaties in de Champions League en die lijken voor Nederland niet goed genoeg.

Aan het nieuwe WK voor clubs gaan 32 teams meedoen, waarvan twaalf uit Europa. De laatste vier Champions League-winnaars plaatsen zich samen met de acht hoogst genoteerde clubs op de UEFA-ranglijst.

Daarbij gelden alleen de prestaties van de afgelopen vier jaar in de Champions League, waardoor PSV en Feyenoord vrij laag staan.

Het toernooi wordt gespeeld in de Verenigde Staten, en bestaat uit liefst 63 wedstrijden, die worden afgewerkt van 15 juni tot 13 juli 2025.

Ajax grijpt net mis

Manchester City, Real Madrid en Chelsea zijn als recente Champions League-winnaars dan sowieso van de partij. Ajax komt op basis van de UEFA-ranglijst tekort om zich te plaatsen voor het lucratieve toernooi, waar een startbewijs al 50 miljoen euro oplevert.

Alleen PSV kan zich in theorie nog plaatsen voor het WK. Maar dat kan op slechts één manier: de Champions League winnen. In ieder ander scenario grijpen de Eindhovenaren naast deelname.

Bayern München, Paris Saint-Germain, Internazionale, FC Porto en Benfica zijn net als de Champions League-winnaars al zeker van een ticket naar de Verenigde Staten.

Protesten

Het uitgebreide WK stuit op veel verzet in de voetbalwereld. Herbert Hainer, voorzitter van Bayern München, liet zich er uiterst kritisch over uit. "Dit is zeker een probleem voor ons, dat moet heel duidelijk worden gemaakt. Als je naar de kalender kijkt en ziet hoeveel wedstrijden de voetballers moeten spelen, dan is de belasting enorm."

Dat benadrukte ook de FIFPro, de belangenvertegenwoordiger van professionele voetballers. Die organisatie vindt dat de FIFA met het nieuwe WK geen oog heeft voor het fysieke en mentale welzijn van spelers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl