Alex Schalk heeft de 1-0 gemaakt
NOS Voetbal

'Bomber van Breda' schiet Japanse club naar duel met City in halve finale WK

Alex Schalk is voor even de populairste man van voetbalminnend Tokio. De oud-spits van NAC Breda schoot Urawa Red Diamonds op het WK voor clubteams langs het Mexicaanse Léon (1-0), naar een prachtige halve finale tegen Manchester City.

Hij is pas de derde Nederlander die scoort op het WK voor clubteams in het huidige format, dat in 2005 werd ingevoerd. Clarence Seedorf (AC Milan in 2007) en Romeo Castelen (Western Sydney in 2014) gingen hem voor.

Schalk, die bij NAC de bijnaam 'Der Bomber van Breda' verdiende, kwam in de 73ste minuut het veld in en werkte vijf minuten later de 1-0 binnen. De Mexicanen van León zetten de aanval in, maar toen een verdediger rood kreeg, was het pleit beslecht.

Urawa Red Diamonds is een van de grootste clubs van Japan. Vorig seizoen wonnen The Reds de Aziatische Champions League, door in de finale af te rekenen met het Saudische Al-Hilal.

Bij de club uit een voorstad van Tokio spelen twee Nederlanders: naast Schalk staat ook Bryan Linssen er onder contract. De oud-Feyenoorder bleef de hele wedstrijd op de bank.

Alex Schalk (rechts) viert feest met zijn ploeggenoot

Aan het WK voor clubteams, gespeeld in Saudi-Arabië, doen alle continentale kampioenen mee. Europa wordt vertegenwoordigd door Champions League-winnaar Manchester City. De ploeg van Pep Guardiola stroomt volgende week pas in de halve finales in.

Dan treft City dus Urawa Red Diamonds. Die wedstrijd wordt volgende week dinsdag om 19.00 uur gespeeld.

In de andere halve finale neemt het Braziliaanse Fluminense, de winnaar van de Copa Libertadores, het op tegen Al Ahly. De club uit Egypte versloeg later op vrijdag Al-Ittihad uit Saudi-Arabië met 3-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl