Politieonderzoek bij het restaurant in Zwolle, foto: 31 maart 2022
NOS NieuwsAangepast

Dertig jaar cel voor dubbele moord in drukke McDonald's in Zwolle

Veysel Ü. is veroordeeld tot dertig jaar cel wegens een dubbele moord in Zwolle. Hij schoot in maart vorig jaar op klaarlichte dag twee mannen dood in een vestiging van McDonald's. Tientallen mensen waren daar getuige van.

Ü. was met de twee slachtoffers verwikkeld in een zakelijk conflict. De schietpartij gebeurde rond etenstijd en het restaurant zat nagenoeg vol. Diverse gezinnen met kinderen zagen het gebeuren. "Het was voor deze mensen een traumatische gebeurtenis die ze hun hele leven met zich mee zullen moeten dragen", zei de rechter.

Volgens de advocaat van de 34-jarige Ü was het geen vooropgezet plan. Maar de rechtbank oordeelt dat de schutter niet heeft gehandeld in een opwelling en dat er sprake was van voorbedachte raad. Daarom is Ü. veroordeeld voor moord en niet voor doodslag. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van ruim 200.000 euro.

'Rechtsorde geschokt'

Het vonnis van dertig jaar is gelijk aan de eis van het OM en tevens de maximale tijdelijke celstraf in Nederland. De rechtbank vindt dit een passende straf gezien de ernst van de daad, de uitzonderlijke omstandigheden en het feit dat Ü. volledig toerekeningsvatbaar was. "Deze moord heeft de rechtsorde geschokt en de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan."

Het conflict dat leidde tot de dubbele moord ging over investeringen in Turks vastgoed. De afspraak in het fastfoodrestaurant zou zijn bedoeld om de ruzie te bespreken. Dat escaleerde. Van dichtbij schoot Ü. elf keer op de mannen van 57 en 62 jaar, die broers waren. Ze overleden ter plekke.

Er brak paniek uit in het restaurant. Er waren veel tieners, die aan een schoolvoetbaltoernooi hadden meegedaan. De schutter ging ervandoor in zijn auto. Onderweg gooide hij zijn telefoon en vuurwapen weg. Dezelfde avond meldde hij zich op een politiebureau.

'Ik schaam me'

"Ik schaam me vreselijk", zei Ü. in politieverhoren. "Ook voor de kinderen die erbij waren." Veysel Ü. zou onder grote financiële druk hebben gestaan. De geboren Arnhemmer had zijn huis te koop gezet, omdat hij een miljoen euro had geïnvesteerd via de zoon van een van de twee slachtoffers.

Tijdens het overleg in de McDonald's werd volgens Ü.'s verdediging de druk opgevoerd. De verdachte zou meer hebben moeten betalen. Tijdens dat gesprek knapte er iets bij Ü. Dat hij schoot in een restaurant vol met kinderen, gaf volgens zijn advocaten aan dat de daad niet vooraf gepland was.

Maar volgens het OM was de dubbele moord een weloverwogen besluit. "Dan maakt het niet uit of het gedaan is uit financiële frustratie, uit koude wraak of uit gekrenkte trots", zei de officier van justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl