Ceylin Alvarado
NOS WielrennenAangepast

Alvarado wint na machtige solo, Pidcock in Namen te sterk voor Ronhaar

Ceylin del Carmen Alvarado heeft haar leiding in de wereldbeker veldrijden verstevigd met een overwinning in het Belgische Namen. Alvarado boekte in de citadelcross haar derde zege van het wereldbekerseizoen.

Bij de mannen liet de Brit Tom Pidcock op grootse wijze de Nederlanders Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis achter zich.

Lucinda Brand maakte lang jacht op Alvarado, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats, omdat Puck Pieterse haar vlak voor de finish voorbij sprintte.

Alvarado op hoogste trede Nederlands podium bij veldrit in Namen

Wereldkampioene Fem van Empel, die dit seizoen alle tien veldritten waarin ze meedeed won, had zich afgemeld. Van Empel was deze week verkouden en gevallen tijdens een training, al hield haar dat zaterdag niet van een zege bij de veldrit in Herentals.

Solo vanaf eerste ronde

Op het pittige parcours met veel hoogtemeters rond de Citadel van Namen ging Alvarado er al in de eerste ronde vandoor. Geholpen door een kettingprobleem bij Pieterse en een missertje van Brand liep ze al snel uit. Na twee van de zes rondes was haar voorsprong een halve minuut.

Twee rondes voor het eind leken Brand en Pieters om beurten dichterbij te komen, maar Alvarado was scherp en kwam niet meer in gevaar. Door een klein foutje leek Pieterse de strijd om de tweede plaats te verliezen, maar op de laatste beklimming kwam zij knap terug en sprintte vervolgens in extremis voorbij Brand.

Brand slaat op het stuur, Pieterse wordt tweede.

In de achtergrond kwam Shirin van Anrooij in de voorlaatste ronde stevig ten val. De jonge Nederlandse moest even bekomen, maar reed vervolgens toch verder en finishte buiten de top tien.

Pidcock maatje te groot

Bij zijn tweede veldrit van het seizoen was Pidcock oppermachtig bij de mannen. De Brit won in Namen voor de Nederlanders Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis, die als tweede en derde over de streep kwamen.

Imposante veldritzege Pidcock in Namen, Ronhaar en Nieuwenhuis op podium

Pidcock was slecht weg, maar knokte zich snel terug naar de voorsten, daar viel de Brit weer weg toen de ketting van zijn voorblad liep. Daarna begon Pidcock aan een gestage opmars.

Vooraan waren Ronhaar, winnaar in Dublin en Dendermonde, en Nieuwenhuis, vorige week winnaar in Val di Sole, weggereden. Ronhaar loste Nieuwenhuis in de vierde van acht ronden en reed lang alleen vooraan. Maar beide Nederlanders hadden geen antwoord toen Pidcock, wereldkampioen in 2022, voorbij stoof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl