NOS WielrennenAangepast

Primeur veldrijders in sneeuw: Bakker en Nieuwenhuis vieren eerste wereldbekerzege

Bakker stunt in Italiaanse sneeuw en boekt eerste wereldbekerzege uit loopbaan

De wereldbeker veldrijden in Val di Sole heeft voor twee Nederlanders een primeur opgeleverd: Manon Bakker en Joris Nieuwenhuis schreven de Italiaanse sneeuwcross op hun naam en vierden zo de eerste wereldbekerzege uit hun loopbaan.

Bakker boekte haar verrassende zege door favoriet Ceylin Alvarado na een spannend gevecht in de slotronde te verslaan. Puck Pieterse werd derde.

Nieuwenhuis maakte het verschil al meteen na de start. De 27-jarige Nederlander, die in 2022 zijn profcontract als wegrenner inruilde om definitief terug te keren als veldrijder, reed vervolgens onbedreigd naar de winst.

Nieuwenhuis oppermachtig in sneeuwcross: eerste wereldbekerzege Nederlander

Veel concurrentie was er niet voor de Nederlanders, want veel toppers sloegen de zevende wereldbekerrace van het seizoen over.

Verse sneeuw

De wereldbeker in Val di Sole is bijzonder, want het is de enige wedstrijd in het wereldbekercircuit waarbij de renners niet door modder of zand, maar door sneeuw rijden. Dit weekend viel er een dik pak in het Italiaanse skigebied, waardoor het ploeteren en glijden was voor de renners.

Ook voor Alvarado, die dit seizoen al twee wereldbekerwedstrijden wist te winnen. De leidster in de wereldbeker had de beste start en ging als eerste de bocht door, maar lag een fractie later al in de sneeuw.

Alvarado heeft moeite met een besneeuwde helling

Alvarado herstelde zich echter snel en nam de leiding weer over van de sterk gestarte Tsjechische Kristyna Zemanová.

Vooraf werd een spannend duel verwacht tussen Alvarado en Pieterse, die afgelopen zomer ook op de mountainbike al een wereldbeker in Val di Sole won - al lag er toen nog geen sneeuw. Pieterse had echter een veel mindere start en moest in de achtervolging op Zemanová en Bakker om nog een podiumplaats veilig te stellen.

Gladde hellingen

Alvarado bleef ook in de volgende ronden niet foutloos en had regelmatig moeite met de gladde hellingen. Ze compenseerde dat met kracht op de rijdbare stroken, maar kon niet voorkomen dat Bakker de aansluiting vond.

Alvarado op kop in Val di Sole

Dat Bakker goed uit de voeten kon op het besneeuwde parcours was geen verrassing, want de 24-jarige renster veroverde al twee keer brons in Val di Sole. In de slotronde nam ze de leiding over van Alvarado en in de slotfase reed ze definitief weg, terwijl de leidster in de wereldbeker opnieuw moeite had om haar fiets recht te houden.

Zo kon Bakker de grootste zege uit haar loopbaan vieren. Alvarado kwam 23 seconden later als tweede over de streep. Pieterse kon nog opschuiven naar de derde plaats, maar moest uiteindelijk 1.35 minuut toegeven.

Weinig grote namen

Fem van Empel en Lucinda Brand, die beiden al twee wereldbekerwedstrijden wisten te winnen dit seizoen, verkozen een trainingskamp in de Spaanse zon boven de Italiaanse sneeuw. Ook Shirin van Anrooij, Denise Betsema, Annemarie Worst en Inge van der Heijden ontbraken, waardoor de Nederlandse selectie bij de vrouwen slechts uit drie rensters bestond.

Pieterse, Alvarado en Bakker stonden vorig jaar ook op het podium in Val di Sole, in die volgorde.

Luister hier naar de reactie van Bakker en Nieuwenhuis in NOS Langs de Lijn:

Ook bij de mannen ontbraken er veel grote namen. Wout van Aert maakte gisteren als eerste van 'de grote drie' zijn rentree in het veld, maar de wedstrijd in Val di Sole sloeg hij over. Mathieu van der Poel en Tom Pidcock beginnen volgend weekend aan hun crossseizoen in het Belgische Herentals.

De Nederlandse toppers Lars van der Haar en Pim Ronhaar, samen goed voor drie wereldbekerzeges dit seizoen, lieten ook verstek gaan.

De Belgen Eli Iserbyt (de leider in de wereldbeker), Europees kampioen Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck waren wel naar Italië afgereisd, maar zij hebben Nieuwenhuis alleen bij de start gezien.

Niels Vandeputte bleef in de eerste ronde nog wel in het spoor van de 27-jarige Nederlander, maar daarna liep het verschil op. De Belg uit de ploeg van Van der Poel werd tweede op ruim een minuut van Nieuwenhuis. De Belg Joran Wyseure kwam als derde over de streep, op 1.33 minuut.

Van de Tour naar de sneeuw

In de jeugdcategorieën behoorde Nieuwenhuis al tot de absolute top van het veldrijden en in 2017 werd hij wereldkampioen bij de beloften. Daarna maakte hij de overstap naar de weg. Nieuwenhuis was vier jaar lang een gewaardeerde kracht bij DSM en voorloper Sunweb en reed twee keer de Tour de France.

In het najaar van 2022 keerde hij terug naar zijn eerste liefde. Dit seizoen werd hij al eens derde bij een wereldbeker en vorig weekend won hij nog in de Superprestige, maar een zege op het hoogste niveau bij de profs boekte hij tot vandaag nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl