NOS Wielrennen•

Van Aert wint bij rentree in het veld, nog twaalf dagen wachten op Van der Poel

Wout van Aert heeft als eerste van de 'grote drie' zijn rentree gemaakt in het veldrijden. De drievoudig wereldkampioen deed dat met winst in de mager bezette Exact Cross in Essen.

Op 22 december zullen we voor het eerst een duel zien tussen Van Aert en Mathieu van der Poel in het Belgische Mol. Een dag later maakt Tom Pidcock de 'grote drie' compleet bij de wereldbekerwedstrijd in Antwerpen.

De afgelopen weken nam alleskunner Van Aert gas terug en maakte van de gelegenheid gebruik om Colombia te verkennen als speciale gast van collega Rigoberto Urán. In de tussentijd werd bekend dat hij zijn ambities in het veldrijden dit seizoen ondergeschikt maakt aan het wegwielrennen.

Zo wil Van Aert heel graag toeslaan in zijn droomklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en daarna hoge ogen gooien in de Giro d'Italia. Dit jaar staan 'slechts' tien veldritten op het programma van Van Aert, waaronder zes confrontaties met Van der Poel.

Het wereldkampioenschap begin februari laat hij - net als Pidcock trouwens - aan zich voorbijgaan.

Naast Van Aert maakte nog een oud-wereldkampioen zijn rentree in het veldrijden. Zdenek Stybar - wereldkampioen in 2010, 2011 en 2014 - stopte aan het eind van het afgelopen seizoen als wegrenner, maar heeft in het veld nog een doel: het WK in zijn Tabor.

Dat de 38-jarige Tsjech in Essen aan de start stond, was eigenlijk niet de bedoeling, zo bekende hij vooraf. Dat hij zijn vrouw ooit in een Essense kapsalon ontmoette en daarna jaren in het Kempense dorp doorbracht zal zeker een rol hebben gespeeld in zijn besluit om Mallorca toch nu al te verruilen voor de Vlaamse regen.

Stybar en Van Aert aan kop

En ja hoor, direct na de start meldde Stybar zich vooraan, met Van Aert in zijn wiel. De Tsjech hield dat niet vol, maar Van Aert wel. Zwoegend en stoempend duwde hij zich een weg door de diepe modder.

Lander Loockx, uitkomend voor de Nederlandse Tour de Tietema-Unibet-formatie, bood nog knap lang tegenstand, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tegenstand in Essen niet van het niveau van Van Aert was.

De top van het veldrijden verkiest dit weekend namelijk de sneeuwcross van Val di Sole of een trainingsstage in de zon en zo was Jens Adams de hoogstgeplaatste renner in Essen. Adams is pas 13de in het wereldbekerklassement.

Zo kwam Van Aert besmeurd, maar zeker niet uitgewoond met een enorme voorsprong solo over de streep. Adams was op 1.35 zijn eerste achtervolger. Stybar kwam uiteindelijk binnen als 18de.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl