Ankaragücü-voorzitter Faruk Koca begroet het publiek na afloop van de wedstrijd tegen Rizespor
NOS Voetbal

Levenslange schorsing voor Turkse voorzitter na slaan scheidsrechter

De Turkse voetbalbond heeft een levenslange schorsing opgelegd aan Faruk Koca, de voorzitter van voetbalclub Ankaragücü. De straf volgt naar aanleiding van het incident waarbij Koca een scheidsrechter neersloeg na afloop van de wedstrijd tegen Rizespor in de Super Lig.

Daarnaast heeft de tuchtcommissie bepaald dat Ankaragücü een boete van omgerekend 63.000 euro moet betalen en vijf thuiswedstrijden zonder publiek zal spelen als gevolg van de onrust rond de wedstrijd.

Scheidsrechter mishandeld

Diverse andere functionarissen van Ankaragücü hebben ook schorsingen, waarschuwingen en boetes opgelegd gekregen.

Na afloop van de thuiswedstrijd tegen Rizespor ging Koca het veld op en sloeg hij scheidsrechter Halil Umut Meler in het gezicht nadat Rizespor in de 97ste minuut de gelijkmaker had gemaakt.

Meler werd vervolgens geschopt terwijl hij op het veld lag. De scheidsrechter hield er een breuk onder zijn oog aan over en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorzitter Ankaragücü slaat Turkse scheidsrechter neer

Koca werd de volgende dag gearresteerd en de Super Lig legde de competitie tijdelijk stil. Komende dinsdag wordt er weer gespeeld.

Meler uit ziekenhuis

Meler werd woensdag uit een ziekenhuis in Ankara ontslagen zonder andere gezondheidsproblemen. Koca zei in eerste instantie nog dat het incident werd veroorzaakt door "foute beslissingen" en "provocerend gedrag" van de scheidsrechter. Later bood hij in een verklaring toch zijn excuses aan en nam hij al afstand van zijn clubfuncties.

"Deze aanval is een schande voor het voetbal", verklaarde bondsvoorzitter Mehmet Buyukeksi over het voorval. Volgens Buyukeksi was het incident het gevolg van de agressieve cultuur die rond scheidsrechters op de Turkse voetbalvelden is ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl