NOS Nieuws

Geen kerstballen meer in de boom, maar een ijsje of frikandel

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

  • Jeroen Schutijser

    verslaggever Economie

Nederland mag dan in een milde economische recessie zitten, kerstshows van tuincentra merken daar weinig van. Miljoenen bezoekers vergapen zich deze weken aan de ballen, slingers, kerstverlichting en de hit van het jaar: ornamenten.

Of het nu gaat om een frikandel of hamburger, een Disney-figuur of een Star Wars-pop, of zelfs een wijnglas of dansschoentjes. "Ballen worden steeds vaker vervangen door ornamenten. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hangen het in de kerstboom", zegt Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland.

Ook deze ornamenten zijn te koop:

Van der Heide ziet bij veel tuincentra hogere omzetten, geholpen ook door de soms fors hogere prijzen. Volgens marktonderzoeker GfK zijn veel kerstartikelen de afgelopen jaren met 10 tot 20 procent in prijs gestegen. Dit kwam onder meer door hogere energie- en transportkosten en prijzen van grondstoffen. Van der Heide: "Maar dit jaar zien we dat de prijzen stabiel blijven en sommige productgroepen zelfs goedkoper zijn geworden."

Voor bedrijfsleider Gerard Niesink van een tuincentrum in Duiven, die zich al een kleine 40 jaar bezighoudt met de opbouw van de kerstshow, is het een bekend fenomeen: in tijden van economische tegenspoed of als er onrust is in de wereld, zoals nu met Oekraïne en Israël, dan trekken de mensen zich terug in huis. "En maken ze het extra gezellig binnen. En geven ze toch geld uit tijdens een bezoek aan de kerstshow."

Ook voor de gezelligheid

Volgens de bedrijfsleider verdienen ze in Duiven in tien weken tijd de helft van de jaaromzet. "We zien dat Kerstmis steeds eerder begint. De drukte begon al op 1 oktober. En die drukte gaat door tot na Kerstmis, als we hier de uitverkoop starten. Dan helpen de mensen ons door artikelen te kopen met korting. Hoeven wij het niet op te slaan", zegt hij met een glimlach op het gezicht.

Al zijn er in het tuincentrum in Duiven ook genoeg mensen die rondlopen met de handen in de zakken: "Die komen hier gewoon voor de gezelligheid", aldus Niesink. "Je kunt hier gratis parkeren, gratis naar het toilet, je hoeft niet per se iets te kopen hè."

Maar onderschat volgens hem niet de betekenis van klanten die alleen een kopje koffie komen halen: "Er worden hier heel veel foto's en selfies gemaakt. En die worden doorgestuurd naar vrienden en kennissen. Een betere marketingcampagne kun je niet hebben als bedrijf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl