Viktor Orbán
NOS Nieuws

Hongaars parlement stemt in met omstreden 'soevereiniteitsbureau'

Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met de oprichting van een bureau dat activiteiten opspoort die de soevereiniteit van Hongarije zouden schaden.

Het wetsvoorstel dat dat regelt, kwam van de rechts-populistische regeringspartij Fidesz van premier Orbán. Die partij vindt de wet nodig om "ongepaste politieke inmenging van buitenlandse personen of groepen" tegen te gaan.

Bureau

Mensen of groepen die met buitenlandse steun meedoen aan verkiezingen kunnen volgens de nieuwe wet worden veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar. De Commissaris voor de Rechten van de Mens had Fidesz opgeroepen om af te zien van de wet.

Die vreest dat het nieuw op te richten bureau gevoelige gegevens en privé-informatie van burgers op zal vragen zonder dat daar toezicht op gehouden wordt.

Zwijgen

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de wet een poging van de Hongaarse regering "om critici het zwijgen op te leggen en mensen en organisaties ervan te weerhouden op te komen voor de mensenrechten".

De Amerikaanse ambassadeur in Hongarije had ook herhaaldelijk kritiek op het voorstel en vergeleek het met de Russische 'buitenlandse agenten'-wet. Deze wet wordt door Rusland gebruikt om tegenstanders van de regering monddood te maken door hen als buitenlandse agenten te bestempelen. Orbán ontkent dat hij met de wet de democratie wil ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl