De bijeenkomst in Pecs
NOS Nieuws

Achterban Hongaarse premier Orbán hoopt dat 'meer landen volgen' na winst Wilders

  • Christiaan Paauwe

    verslaggever Midden- en Oost-Europa

  • Christiaan Paauwe

    verslaggever Midden- en Oost-Europa

De gymzaal is voor meer dan de helft gevuld. Honderden aanhangers van de Hongaarse premier Orbán luisteren aandachtig naar de politicus op het podium. "Bescherm onze soevereiniteit", staat op de muur geprojecteerd. In Pécs, een stad in het zuiden van Hongarije, is de campagne voor de Europese verkiezingen al begonnen. Ook al zijn die verkiezingen pas over ruim een half jaar.

"In steeds meer landen hebben burgers er genoeg van, dat blijkt ook uit de uitslag van de Nederlandse verkiezingen", zegt Máté Kocsis tegen de zaal. Hij is fractieleider van Orbáns partij Fidesz in het Hongaarse parlement. Wanneer Kocsis Wilders feliciteert met zijn overwinning, "ondanks dat alle media tegen hem waren", begint de zaal te klappen. "Hij verdient zeker applaus", zegt Kocsis.

Waar Brussel met grote zorgen de uitslagen van de Nederlandse verkiezingen tot zich heeft genomen de afgelopen weken, zijn Orbán en zijn aanhangers in Hongarije juist verheugd. Niet voor niets was Orbán de eerste leider die Wilders persoonlijk feliciteerde. "De Winds of Change are here", schreef hij op X, waarmee hij verwees naar het bekende nummer van de Scorpions, dat het einde van de Sovjet-Unie inluidde.

Geïsoleerd

Hongarije raakte de afgelopen jaren steeds meer geïsoleerd in de EU. Vanwege de ondermijning van de rechtsstaat, de corruptie binnen de regering en de nauwe band met Rusland, ook na de invasie van Oekraïne, werd de positie van Orbán in Brussel steeds onhoudbaarder.

De Hongaarse premier staat op het punt om zijn belangrijke bondgenoot in Polen te verliezen. Daar zal naar verwachting de oppositie de komende weken het stokje overnemen. Maar na de overwinning van de populistische en pro-Russische Robert Fico in Slowakije in oktober is er nu voor het eerst een West-Europees land waar een radicaal-rechtse partij de grootste is geworden.

In de zaal wordt traditioneel Hongaars eten geserveerd

Wanneer de politici zijn uitgesproken, wordt in de gymzaal een traditionele Hongaarse hap geserveerd: witte kool gevuld met vlees. "Jazeker, ik heb gehoord dat die blonde man gewonnen heeft, ik weet alleen zijn naam even niet meer", zegt een van de bezoekers. "Wel weet ik dat zijn vrouw Hongaars is, dat betekent veel voor ons."

Een gepensioneerd echtpaar dat na de bijeenkomst in Pécs naar buiten komt, is ook verheugd over de overwinning van Wilders. "Hij staat voor dezelfde conservatieve, traditionele waarden die wij ook hebben", zegt de man. "We zijn blij dat meer en meer Nederlanders denken als wij", vult zijn vrouw aan. "We hopen dat meer Europese landen zullen volgen."

Macht naar zich toe trekken

Dat is ook waar Orbán de afgelopen jaren op hoopte en heeft ingezet, zegt analist Bulcsu Unyadi van de denktank Political Capital Institute in Boedapest. Binnen Hongarije heeft hij alle macht naar zich toe kunnen trekken. Fidesz heeft een supermeerderheid in het parlement, wat betekent dat ze wetgeving zonder enige weerstand kunnen doorvoeren.

"Ze kunnen alleen extern nog dreiging voelen voor het regime", zegt Unyadi. "Daarom willen ze in Europa en ook in de VS ervoor zorgen dat andere landen zich meer vriendelijk opstellen ten opzichte van Hongarije."

De bijeenkomst in Pécs

De Nederlandse regering was onder Rutte binnen de EU een van de meest kritische stemmen richting Hongarije en daarmee ook de meest gehate. "De Hongaarse regering hoopt dat het Nederlandse beleid zal veranderen als Wilders straks mogelijk premier is", zegt Unyadi.

In de tussentijd probeert Orbán ook de interne politiek van landen direct te beïnvloeden. Zo kreeg de Franse radicaal-rechtse leider Marine Le Pen een lening van een Hongaarse bank die banden heeft met de regering.

Daar komt bij dat een mogelijke premier Wilders in de Europese Raad zou kunnen meestemmen met Hongarije. Ook als het de PVV-leider niet lukt om een regering te vormen, kan Orbán de uitslag gebruiken voor binnenlandse politiek. "Hij kan zeggen: zie je, we worden gekopieerd door anderen. Er zijn andere politici die hetzelfde willen doen als wij in Hongarije", zegt Unyadi.

Verbazing

Bij de bijeenkomst in Pécs is er ook wel verbazing over de Nederlandse verkiezingen. De 25-jarige Kaman Aaron is lid van de Fidesz en hij had niet verwacht dat zoveel mensen voor Wilders zouden stemmen. "Ik denk dat het zal zorgen voor een betere samenwerking tussen de twee landen", zegt hij verheugd.

"Al helemaal zo voor de Europese verkiezingen is het een belangrijke overwinning. Niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor Hongaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl