Zeeschuim op het strand van Texel
NOS Nieuws

Ook in Nederland zit PFAS in zeeschuim, maar nog geen waarschuwing

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Langs de hele Nederlandse kust komt PFAS voor in zeeschuim op het strand. Het RIVM heeft dat vastgesteld bij onderzoek, nadat de Vlaamse overheid eerder dit jaar een waarschuwing hiervoor had uitgebracht. Het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO had zeeschuim in twee badplaatsen onderzocht, en daarin wisselende maar ook heel hoge concentraties PFAS aangetroffen.

Het RIVM onderzocht monsters van zeeschuim van tien stranden in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Uit de metingen kwam naar voren dat de concentraties PFAS in Nederland minstens even hoog of zelfs hoger waren dan in de meeste Belgische monsters.

In Vlaanderen kregen badgasten het advies om zich na een dagje strand af te spoelen en handen te wassen. Ouders werden opgeroepen om hun kinderen niet met zeeschuim te laten spelen. Het RIVM brengt nog geen advies uit, omdat het nog onduidelijk is hoeveel PFAS strandgangers binnenkrijgen, en bij welke activiteit. Ook zijn de gezondheidsgevolgen van blootstelling aan PFAS in zeeschuim nog niet bekend.

"Je kunt gewoon nog blijven zwemmen in de zee", zegt onderzoeker Joke Hermans van het RIVM. Het zeeschuim zal volgens haar niet het verschil maken, maar voorkomen is altijd goed. "We krijgen in Nederland nu al meer PFAS binnen dan goed voor ons is, dus hoe minder je aan zeeschuim wordt blootgesteld, hoe minder je aan PFAS wordt blootgesteld."

Milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht vindt dat een waarschuwing wél op zijn plek zou zijn. "Niemand gaat met zijn gezicht in het zeeschuim liggen, maar je kunt mensen wel informeren. Laat kinderen voor de zekerheid niet in of met het zeeschuim spelen. Bijna niemand weet hiervan, en bewustwording is belangrijk." In de Amerikaanse staat Michigan worden zwemmers zelfs met borden gewaarschuwd voor schuim. Jonker vermoedt dat hier de belangen van toeristische sector een rol spelen. "Die belangen zijn gigantisch, er wordt geprobeerd paniek te voorkomen, wat op zich begrijpelijk is."

Maar zijn collega-wetenschapper Jacob de Boer, emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie, vindt het te vroeg voor een advies. Er moet volgens hem eerst meer onderzoek worden gedaan. "De waarschuwing in België kwam wel erg snel. Mensen worden er ook chagrijnig van, als er wéér iets giftig blijkt te zijn. Je hebt tegenwoordig zelfs PFAS-ontkenners. Het bewijs moet daarom keihard zijn. Er zijn nu nog te veel vragen."

NOS op 3 maakte eerder deze video over PFAS:

Een anti-aanbaklaag in je lijf? PFAS uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl