Nominaties
NOS Sport

Bol nu wel bij genomineerden Sportgala, wordt het drie op rij voor Verstappen?

Wordt het Femke Bol, die de atletiekzeges dit jaar aaneenreeg? Sifan Hassan, die iedereen versteld liet staan en een fenomenale marathon in de benen blijkt te hebben? Of roeister Karolien Florijn, die heerste in de skiff?

Ze dingen alle drie mee naar de titel Sportvrouw van het Jaar, op woensdag 20 december bij het jaarlijkse Sportgala.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Max Verstappen, die er met kop en schouders bovenuit stak in de Formule 1, Mathieu van der Poel, die op heroïsche wijze wereldkampioen wielrennen werd, en Harrie Lavreysen, de sprintkoning op de baan.

Bekijk in de slider hieronder alle genomineerden van de zeven categorieën.

  • NOS
    Genomineerden Sportgala
  • NOS
    Genomineerden Sportgala
  • NOS
    Genomineerden Sportgala

Bol ontbrak vorig jaar bij de drie genomineerden, tot grote frustratie van haar coach Laurent Meuwly. Een 'farce' noemde de Zwitser de jaarlijkse sportverkiezing, omdat zijn pupil dat jaar op de EK een unieke treble had behaald: goud op de 400 meter, 400 meter horden en 4x400 meter estafette. "Hoe bestaat het dat ze over het hoofd wordt gezien", vroeg hij zich af.

Dit jaar is de 23-jarige hordenspecialiste uit Amersfoort behoorlijk opgevallen. Ze liep in augustus een memorabel WK atletiek in Boedapest. Die begon met een val vlak voor de finish van de 4x400 meter gemengde estafette, waardoor het goud op dramatische wijze aan de neus van de Nederlandse ploeg voorbijging.

Maar de WK eindigden voor Bol met een grote glimlach. Nadat ze met overmacht de wereldtitel 400 meter horden had veroverd, was het feest in huize Bol pas echt compleet met het goud op de 4x400 meter estafette met de vrouwenploeg.

Hassan verlegt grenzen

Voor Hassan is het jaarlijkse Sportgala niet nieuw. Ze werd al twee keer uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar: in 2019 en 2021. Dit jaar verlegde ze haar grenzen opnieuw en won ze zowel de marathon van Londen als die van Chicago. En tussendoor pakte ze ook nog even zilver en brons op respectievelijk de 5.000 en de 1.500 meter bij de WK atletiek.

De twee atletiekgiganten nemen het op tegen roeister Florijn. Voor het grote publiek misschien een wat minder bekende naam, maar in de roeiwereld is Florijn een hele grote. Haar nominatie voor de verkiezing Sportvrouw van het Jaar heeft ze te danken aan haar wereld- en Europese titel in de skiff van afgelopen jaar.

Dit zijn de genomineerden voor Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar

Bij de mannen kan Verstappen voor de derde keer op rij Sportman van het Jaar worden. Hij leek 2022 niet te kunnen overtreffen, maar dat deed de inmiddels drievoudig wereldkampioen toch, ruimschoots zelfs.

Heroïsche zege Van der Poel

Maar of hij voor de derde keer de verkiezing gaat winnen, is allesbehalve een zekerheidje. Zo neemt hij het dit jaar op tegen Van der Poel, die op een wel erg bijzondere manier de wereldtitel op de weg veroverde.

De heroïek zat 'm in het opstaan na de val. Vlak voor de finish ging hij onderuit en leek alles uit zijn handen te glippen. Maar Van der Poel krabbelde op van het natte Schotse asfalt en fietste alsnog naar de wereldtitel.

Dit zijn de genomineerden voor Sportman en Coach van het Jaar

En dan is er ook nog baanrenner Lavreysen. De 26-jarige spierbundel bleek afgelopen jaar andermaal de koning van de sprint. In Glasgow veroverde hij voor de vijfde keer op rij de wereldtitel. Daarnaast pakte hij samen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg ook nog het goud op de teamsprint.

De drie genomineerde ploegen die strijden om de titel Sportploeg van het Jaar zijn wielerploeg Jumbo-Visma (won alle drie de grote rondes met drie verschillende renners), de 4x400 meter vrouwen estafetteploeg (goud bij de WK atletiek) en de waterpolovrouwen (na 32 jaar weer wereldkampioen na een zinderende zege op Spanje in de finale).

Vier gegadigden Sportcoach van het Jaar

De lijst voor Sportcoach van het Jaar bestaat uit vier mannen: Meuwly (coach van onder anderen Bol en de estafettevrouwen), Merijn Zeeman (ploegleider van Jumbo-Visma), Eelco Meenhorst (bondscoach van de roeiers) en Evangelos Doudesis, bondscoach van de waterpolovrouwen.

Liesette Bruinsma (parazwemmen), Diede de Groot (rolstoeltennis) en Fleur Jong (para-atletiek) strijden om de titel Parasportvrouw van het Jaar. Daniel Abraham Gebru (parabaan- en wegwielrennen), Rogier Dorsman (parazwemmen) en Joël de Jong (para-atletiek) dingen mee naar de titel Parasportman van het Jaar.

Voor de onderscheiding Parasportploeg van het Jaar zijn de rolstoeltennismannen quads dubbel (Niels Vink en Sam Schröder), rolstoelbasketbalvrouwen en het tandemduo mannen in het parabaanwielrennen (Tristan Bangma en Patrick Bos) genomineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl