NOS Sport

Wie zijn de sportmensen van het jaar? De shortlists voor het Sportgala

Mathieu van der Poel met zijn heroïsche WK-zege in Glasgow, Max Verstappen die met ijzeren vuist de Formule 1 regeerde, Sifan Hassan die verbijsterde op de marathon en Femke Bol die maar bleef winnen.

Op woensdag 20 december staan NOC*NSF en de NOS bij het jaarlijkse Sportgala weer stil bij de grootste prestaties van Nederlandse sporters in 2023, met de verkiezing van beste Sportvrouw, Sportman, Sportploeg, Paralympische sporter en Coach van het Jaar.

Per categorie zijn de lijsten met overgebleven kandidaten teruggebracht tot zogenaamde shortlists. Op zondag 10 december worden de shortlists verder teruggebracht tot de definitieve nominaties, meestal drie per categorie.

De lijsten zijn opgesteld door NOC*NSF, de NOS en Bas van de Goor, de voorzitter van de vakjury.

Sportvrouw van het Jaar

De shortlist bestaat uit Femke Bol, Karolien Florijn, Sifan Hassan, Irene Schouten, Jutta Leerdam, Femke Kok, Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Fem van Empel, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Puck Pieterse.

Bekijk hier alle kanshebbers:

 • NOS
  De genomineerden voor het Sportgala 2023
 • NOS
  De shortlists van 2023
 • NOS
  De shortlists van 2023
 • NOS
  De shortlists van 2023
 • NOS
  De shortlists van 2023

Hassan werd twee keer gekozen tot beste vrouwelijke sporter van Nederland. In 2021 verraste ze tijdens de uitreiking door te vertellen over haar ambities in het marathonlopen. Twee jaar later staat de atlete te boek als een absolute wereldtopper op dat onderdeel: ze won op spectaculaire wijze de marathons van Londen en Chicago.

Schouten werd vorig jaar verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Dat had ze te danken aan haar gouden hattrick op de Olympische Winterspelen in Peking.

Bol haalde de laatste schifting destijds niet, maar maakt daar dit jaar goede kans op. Ze kleurde de WK atletiek van Nederland met gouden medailles in Hongarije en kende een ijzersterk 2023.

Sportman van het Jaar

Bij de mannen bestaat de shortlist uit Max Verstappen, Mathieu van der Poel, Harrie Lavreysen, Patrick Roest, Jeffrey Hoogland, Luuc van Opzeeland, Niek Kimmann, Lennart van Lierop, Merijn Scheperkamp, Menno van Gorp en Jens van 't Wout.

Van der Poel won op de WK wielrennen de wegrace

Verstappen leek 2022 niet te kunnen overtreffen, maar dat deed de regerend wereldkampioen toch, ruimschoots zelfs. Nooit was een Formule 1-coureur zo soeverein als hij dat dit jaar was voor Red Bull. De laatste twee jaar werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar en voor de drievoudig wereldkampioen lonkt een derde feestje.

Maar met onder anderen Van der Poel is er toch wel stevige concurrentie. Van der Poel rekende in Glasgow af met zijn WK-vloek en zette de kroon op zijn loopbaan.

De heroïek zat 'm in het opstaan na de val. Vlak voor de finish ging hij onderuit en leek alles uit zijn handen te glippen. Maar Van der Poel krabbelde op van het natte Schotse asfalt en fietste alsnog naar de wereldtitel, de eerste voor Nederland sinds die van Joop Zoetemelk in 1985.

Primeur: parasportvrouw en parasportman van het jaar

Voor het eerst wordt er dit jaar een parasportman én parasportvrouw onderscheiden. In 2022 werd tennisster Diede de Groot tot Parasporter van het Jaar gekozen.

Dit jaar staat zij op de shortlist bij de vrouwen. Ze krijgt concurrentie van onder anderen Liesette Bruinsma. Zij won twee keer goud op de WK parazwemmen in Manchester. Ook atlete Fleur Jong is voorgedragen, zij werd deze zomer in Parijs wereldkampioene op de 100 meter en bij het verspringen.

Diede de Groot na haar overwinning op Roland Garros

Bij de mannen is zwemmer Rogier Dorsman genomineerd. Tijdens de wereldkampioenschappen parazwemmen in Manchester haalde hij maar liefst zes medailles, waarvan twee gouden. Ook handbiker Mitch Valize staat op de lijst. De Limburger werd in Glasgow twee keer wereldkampioen: op de tijdrit en op de weg.

Atleet Joël de Jong staat ook op de shortlist. Hij blonk uit op de WK para-atletiek in Parijs, waar hij op de 100 meter (in de T63-klasse) het goud pakte.

(Para) Sportploeg en Coach van het Jaar

Een andere primeur op het Sportgala van dit jaar: er wordt een parasportploeg gekroond. Genomineerd is het tandem bij de mannen, Tristan Bangma en Patrick Bos, de rolstoelbasketbalsters, het (gemengde) boccia team, de dubbelende rolstoeltennissters De Groot en Aniek van Koot en het dubbelteam in de quads bij de mannen Niels Vink en Sam Schröder.

Bij de valide ploegen staan de wielrenners van Jumbo-Visma, die vorig jaar naast de prijs voor beste sportploeg grepen, weer op de shortlist. Niet verrassend, want de wielerploeg was ongekend dominant met zeges in alle grote koersen.

De hockeyvrouwen kwamen na een turbulente periode knap terug en wonnen het EK. Dat laatste gold ook voor de mannen, die eveneens op de lijst staan.

Onder anderen Eelco Meenhorst (roeien), Rick Peacock (zeilen) en Laurent Meuwly (atletiek) maken kans om verkozen te worden tot Coach van het Jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl