NOS SchaatsenAangepast

Xandra Velzeboer en Poutsma heersen op 500 meter en winnen met Oranje ook aflossing

De tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Peking heeft de Nederlandse shorttrackploeg twee keer goud en één keer zilver opgeleverd, allemaal door de vrouwen. Xandra Velzeboer en Selma Poutsma veroverden goud en zilver op de 500 meter en ook de aflossingsploeg was de beste. De mannen bleven met lege handen.

Zaterdag wist Nederland al één gouden en twee bronzen medailles te winnen.

Velzeboer en Poutsma heersen

Xandra Velzeboer en Poutsma toonden maar weer eens hun grote klasse op de 500 meter. De twee bezorgden Nederland goud en zilver op de kortste afstand.

Shorttracksters Xandra Velzeboer en Poutsma heersten op 500 meter in Peking

Poutsma ging zoals altijd als een speer van start en Velzeboer ging mee in de slipstream en pakte daarna de leiding. Na 100 meter was de concurrentie al kansloos. Michelle Velzeboer werd vierde.

De drie Nederlandse rijdsters troffen elkaar ook al in de halve finales. Door valpartijen waren er liefst vier herstarts nodig. De vijfde keer ging het wel goed en eindigde Nederland op de eerste drie plekken.

Goud vrouwen op aflossing

Poutsma en de zussen Velzeboer pakten samen met Yara van Kerkhof ook nog de overwinning op de aflossing.

Nederlandse shorttracksters winnen wereldbekergoud op aflossing in Peking

Nederland was in de finale verwikkeld in een spannend gevecht met Canada. Voorin was het voortdurend stuivertje wisselen, maar na de laatste wisseling stoof Xandra Velzeboer met gemak Danae Blais voorbij en won Oranje de race.

Vervolgens was het even wachten op de jury. Die had opgemerkt dat de Canadese Renee Marie Steenge een Koreaanse schaats had geraakt had, waardoor Zuid-Korea (dat nauwelijks in het stuk voorkwam) tweede werd. Polen, dat al helemaal voor spek en bonen leek te hebben meegedaan, kreeg het brons in de schoot geworpen.

Velzeboer: 'Extra bijzonder om het hier te doen'

Xandra Velzeboer was uiteraard heel blij met weer een wereldbekerzege op de 500 meter. "Ik ben erg blij dat het weer lukt. Ik voelde me zó goed in de finale, ik had er helemaal zin in."

De overwinning op de aflossing vond Velzeboer misschien nog wel mooier: "Het is extra bijzonder om het hier te doen, waar we olympisch goud hebben gewonnen met het team."

Mannen vierde na val

Jens van 't Wout, Itzhak de Laat, Teun Boer en Kay Huisman moesten het op de aflossing doen met de vierde en laatste plek. Canada greep de winst.

Nederlandse shorttrackers vierde na val op aflossing, zege voor Canada

Het Oranje-kwartet stond pas voor het eerst dit seizoen in de finale, waardoor de race er een werd tussen de grote vier in de shorttrackwereld: Zuid-Korea, China, Canada en Nederland.

De spannende wedstrijd werd lange tijd aangevoerd door de Chinezen, maar met een schitterende inhaalmanoeuvre pakte de Canadees William Dandjinou de koppositie en die stond hij niet meer af. De Chinees Liu Shaoang kwam daarop ten val en nam Van 't Wout, die derde lag, mee. De jury zag er geen penalty in.

Van 't Wout valt ook op 1.000 meter

Bij de individuele nummers was Van 't Wout de enige man die zondag een finale haalde, op de 1.000 meter. Daarin eindigde hij als vijfde. In de door de Chinees Liu Shaoang gewonnen race kwam de Nederlander ten val.

Shorttracker Van 't Wout valt in finale 1.000 meter, Shaoang wint

Van 't Wout, die de vorige 1.000 meter in Montreal nog had gewonnen, had zich op de hem zo kenmerkende lepe en afwachtende manier door het hoofdtoernooi geschaatst. In de halve finales had hij geen duizendste langzamer moeten rijden, anders had hij de finale gemist.

In de A-finale pakte hij verrassend de koppositie, maar werd hij in de slotfase van de race door William Dandjinou uit de baan gereden. De Canadees won, maar kreeg een penalty voor zijn actie, waardoor Liu er met het goud vandoor ging.

Huisman zevende op 500 meter

Op de 500 meter ging de overwinning bij de mannen wel naar Canada. Jordan Pierre-Gilles was voor de derde keer op rij de beste op de sprint.

De race werd aanvankelijk gedomineerd door een landgenoot van Pierre-Gilles. De met een imposante baard rondrijdende Steven Dubois sloeg elke aanval op zijn leidende positie knap af,maar werd op de meet geklopt door het uitschuifbeen van Pierre-Gilles.

Kay Huisman kwam goed voor de dag op de 500 meter. Hij reikte knap tot de halve finales, miste de A-finales slechts door een toevoeging en eindigde als tweede in de B-finale. Zijn zevende plaats in totaal was zijn beste klassering ooit.

Santos wint goud bij de vrouwen

Kristen Santos-Griswold won op superieure wijze de 1.000 meter bij de vrouwen. Corinne Stoddard maakte het Amerikaanse feestje compleet met het zilver.

Vooraf werd een strijd verwacht tussen Santos en Kim Gil-li. De Zuid-Koreaanse liet zich echter verrassen door het razendsnelle tempo dat het Amerikaanse duo in het tweede deel van de race reed. Het brons was zelfs nog voor de Chinese Gong Li.

Nederland verscheen in Peking met twee rijdsters aan de start. Diede van Oorschot kwam in de herkansingen ten val en hinderde zo Yara van Kerkhof, die werd toegevoegd aan de kwartfinales. Daarin kon Van Kerkhof echter geen rol van betekenis spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl