Regisseur Justine Triet (L) en actrice Sandra Hüller
NOS Nieuws

'Anatomy of a Fall' grote winnaar bij de European Film Awards

De Franse film Anatomy of a Fall (Anatomie d'une chute) is dit jaar de grote winnaar bij de European Film Awards, de belangrijkste prijzen voor de Europese filmindustrie. De film volgt het rechtbankproces van een vrouw die ervan wordt verdacht haar man gedood te hebben. De 36e uitreiking van de European Film Awards vond plaats in Berlijn.

De regisseur van Anatomy of a Fall, de Française Justine Triet, kreeg de prijs voor beste regisseur toegekend. De Duitse hoofdrolspeelster Sandra Hüller werd uitgeroepen tot beste actrice. De rechtbankthriller won ook in de categorie beste scenario. Aan de film was dit jaar ook al de Gouden Palm toegekend, de belangrijkste prijs van het filmfestival in Cannes.

De Deen Mads Mikkelsen (Druk, Jagten) sleepte de prijs voor beste acteur in de wacht. De 58-jarige kreeg de onderscheiding voor zijn rol in The Promised Land (Bastarden) van regisseur Nikolaj Arcel, die overigens niet was genomineerd voor beste film.

Geen Nederlandse winnaars

Tijdens de uitreiking in Berlijn werden er ook prijzen toegekend aan de documentaire Smoke Sauna Sisterhood en de animatiefilm Robot Dreams.

Er waren geen Nederlandse kanshebbers. Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević was de Nederlandse inzending, maar die haalde het niet tot de nominaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl