Regisseur Justine Triet met de Gouden Palm
NOS Nieuws

Gouden Palm in Cannes voor rechtbankdrama 'Anatomy of a Fall'

De belangrijkste prijs bij het filmfestival in Cannes, de Gouden Palm, is gewonnen door Anatomy of a Fall, van de Franse regisseur Justine Triet (44). Het is voor de derde keer in de geschiedenis van het festival dat een vrouw de prijs wint.

Anatomy of a Fall, eigenlijk Anatomie d'une chute, gaat over een schrijver die probeert te bewijzen dat ze geen schuld heeft aan de moord op haar man. De schrijver wordt gespeeld door de Duitse Sandra Hüller.

Triet kreeg de Gouden Palm uitgereikt van de inmiddels 85-jarige Jane Fonda. De jury die bepaalde wie de prijzen kreeg werd voorgezeten door de Zweedse regisseur Ruben Östlund, die vorig jaar voor Triangle of Sadness de tweede Gouden Palm in zijn loopbaan mocht ophalen. 21 films maakten kans op de prestigieuze prijs bij de 76ste editie van het festival.

Zone of Interest

Naast Anatomy of a Fall was Zone of Interest een van de favorieten voor de Gouden Palm. Die film van regisseur Jonathan Glazer ging aan de haal met de Grand Prix, de op een na belangrijkste prijs in Cannes.

Zone of Interest verhaalt over het gewone dagelijkse leven van een Auschwitz-commandant die met zijn gezin naast het vernietigingskamp woont. De gruwelen van de Holocaust - praktisch in hun achtertuin- komen alleen indirect in beeld.

Regisseur Jonathan Glazer met de Grand Prix, die werd uitgereikt door regisseurs Quentin Tarantino en Roger Corman

Bij de individuele prijzen werd de Frans-Vietnamese filmmaker Tran Anh Hùng uitgeroepen tot beste regisseur, voor zijn romantische La Passion de Dodin Bouffant. De Turkse actrice Merve Dizdar werd bekroond voor haar rol in Kuru Otlar Üstüne, een ruim drie uur durende dramafilm. De hoofdrolspeler van Perfect Days, Kōji Yakusho uit Japan, kreeg eveneens een award.

Depp-controverse

Bijna traditiegetrouw waren er ook dit jaar in Cannes controverses, bijvoorbeeld rond het bezoek van de Amerikaanse acteur Johnny Depp. Hij verscheen op de openingsdag op de rode loper vanwege zijn hoofdrol in de film waarmee het festival werd afgetrapt: Jeanne du Barry, over koning Lodewijk XV en diens maîtresse.

Depp won vorig jaar een rechtszaak van zijn ex Amber Heard, die hem beschuldigde van huiselijk geweld. Voorstanders van Heard lieten op sociale media van zich horen met de hashtag #CannesYouNot. De lof van het publiek was er allemaal niet minder om: de film van Depp en regisseur Maïwenn viel een zeven minuten lang applaus ten deel.

Het ruim anderhalve week durende filmfestival in de Franse badplaats werd afgesloten met de nieuwste film van Pixar, Elemental.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl