De rode loper in Cannes wordt uitgerold
NOS Nieuws

Filmfestival Cannes van start: Johnny Depp weer op rode loper

Hij kwam lange tijd alleen in de media vanwege de rechtszaak en het slepende conflict met zijn ex-vrouw Amber Heard, maar acteur Johnny Depp loopt vandaag voor het eerst sinds die rechtszaak weer over een rode loper. De film Jeanne du Barry opent het Filmfestival van Cannes; Depp speelt in die film de hoofdrol van koning Lodewijk XV.

Bij de zaak tussen Heard en Depp, die internationaal breed werd uitgemeten, ging het om wederzijdse beschuldigingen van huiselijk geweld en smaad. Bij zittingen kwamen veel details uit hun turbulente relatie aan bod. De zaak eindigde vorig jaar juni in het voordeel van Depp.

Thierry Frémaux, directeur van het filmfestival, verdedigde in Amerikaanse media de keuze om Depp uit te nodigen. "Ik heb maar één regel in mijn leven, en dat is vrijheid van denken, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te werken binnen een legaal kader."

Hij zegt verder dat hij de "laatste persoon" zou zijn om de rechtszaak te bespreken, omdat de zaak hem niet interesseert. "Ik heb geen idee waar het over gaat. Ik geef om Johnny Depp als een acteur."

#CannesYouNot

De uitspraak in de zaak van Heard en Depp bracht vorig jaar veel teweeg, onder meer bij slachtoffers van huiselijk geweld. Heard was "ongelofelijk teleurgesteld" in de uitspraak. "Ik ben nog meer teleurgesteld over wat dit oordeel betekent voor andere vrouwen." Ze sprak van een stap terug, naar de tijd "dat vrouwen die zich uitspraken in het openbaar werden vernederd en te schande werden gemaakt".

Op sociale media spreken voorstanders van Heard zich met de hashtag #CannesYouNot uit tegen de komst van Depp. "Om het festival te openen met Depp voelt als een klap in het gezicht", zegt een vrouw die een fan-account van Heard beheert tegen tijdschrift Variety.

Filmjournalist Robbert Blokland denkt dat in Frankrijk "de artistieke waarde van iemand en persoonlijke vetes" vaker worden gescheiden. "Filmmaker Roman Polanski is hier ook minder controversieel dan in Amerika, waar hij al tientallen jaren niet meer welkom is vanwege een verkrachtingszaak", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus ook Johnny Depp krijgt de kans om hier te tonen dat hij als acteur nog steeds heel veel waard is."

Depp trok zich op verzoek van filmstudio Warner Bros in 2020 van de derde film van de Fantastic Beasts-serie van Harry Potter-auteur J.K. Rowling, waarin hij een van de hoofdrollen zou spelen. Jeanne du Barry is de eerste grote film van Depp sinds de rechtszaak, en werd vorig jaar gedraaid.

Actrice en regisseur Maïwenn speelt de maîtresse van de Franse koning. "Zijn privéleven doet er niet toe voor mij", zei zij over Depp. "Het stond buiten kijf dat ik de film met hem zou maken."

Eerder deze maand tekende Depp een nieuw contract met het modehuis Dior. Hij zou volgens tijdschrift Variety 20 miljoen dollar krijgen om drie jaar het gezicht te blijven van het parfum Dior Sauvage. Het Franse luxemerk kreeg eerder veel kritiek omdat het parfum met Depp ook tijdens de rechtszaken gepromoot werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl