Ajax wankelt in de tweede helft tegen Sparta, maar houdt vol en wint opnieuw

Ajax heeft zijn opmars in de eredivisie een vervolg gegeven tegen Sparta. In de Johan Cruijff Arena boden de Rotterdammers sterk weerwerk, maar won Ajax met 2-1.

Door de zege klimmen de Amsterdammer naar de vijfde plek. Go Ahead Eagles kan die plaats morgen met een zege op FC Utrecht weer overnemen. Sparta staat na de nederlaag zevende.

John van 't Schip, trainer van Ajax, zag zijn ploeg na rust in de problemen komen. "We verloren veel te vaak de bal", zei hij na de wedstrijd. "En Sparta speelde ook gewoon goed in de tweede helft, dwingender dan wij. Maar echt doordrukken lukte ze niet."

Draaischijf Vriends

Sparta-aanvoerder Bart Vriends filosofeerde er desgevraagd nog over als tafelgast bij Studio Voetbal: hoe stop je als verdediger Brian Brobbey af? "Als hij gaat leunen, moet je afstand houden. Ervoor komen, anders komt 'ie in zijn kracht."

Bekijk de samenvatting van Ajax - Sparta

Maar als Ajax - Sparta acht minuten oud is en de bal via een hakje van Kenneth Taylor voor de voeten van Brobbey komt, gebeurt precies wat Vriends niet wilde. Brobbey loopt een meter achteruit, vindt in Vriends een lichaam dat hij als draaischijf kan gebruiken en scoort.

Bij ESPN vertelde Vriends er flink van te balen. "Maar ik weet niet wat ik anders had moeten doen. Ik moet mezelf misschien niet als draaischijf laten gebruiken. Maar het gebeurt toch. In dat spel is Brobbey misschien ook wel een van de beste spelers van Europa."

Brobbey miste in het begin van dit seizoen veel kansen, maar is de laatste weken uitstekend op schot. De spits staat inmiddels op vijf goals en maakte er in de Europa League twee tegen Olympique Marseille.

Sparta gevaarlijk, Ajax scoort

Toch had Sparta zich voor die vroege 1-0 al wel laten zien in de Johan Cruijff Arena. De Rotterdammers, die net als vorig seizoen soepel meedraaien in het linkerrijtje, waren via een kopbal van spits Lauritsen zelfs dicht bij de openingstreffer geweest.

Het was voor de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk zonde dat de kansen er niet in gingen. Ajax sloeg kort voor rust wél toe. Brobbey zette door in de zestien en verdiende een strafschop omdat Sparta-keeper Nick Olij hem onderuit haalde. Steven Bergwijn schoot hard en hoog binnen.

Ajax-middenvelder Steven Berghuis vertelde na de wedstrijd over de actie van Ajax tegen 'Social Hate', verbaal geweld op sociale media:

Berghuis blij met Ajax actie tegen 'social hate': 'Moet je niet normaal gaan vinden'

Na rust oogde Ajax een stuk minder scherp, hoewel er zo nu en dan een nog steeds een kans werd gecreëerd. Sparta kwam met de minuut beter in de wedstrijd.

De 2-1 kwam dan ook zeker niet uit het niets. Camiel Neghli sprintte gemakkelijk voorbij aan Ajax-back Ar'Jany Martha en schoot de bal schitterend in de verre hoek. Doelman Diant Ramaj was kansloos.

Ajax wankelt

Ajax-trainer John van 't Schip probeerde erger te voorkomen met een dubbele wissel, maar Sparta werd aan de bal alleen maar beter. Tot echt grote kansen leidde dat niet, maar dreigend was Sparta zeker wel.

Hieronder zie je de reactie van Ajax-trainer John van 't Schip en Sparta-coach Jeroen Rijsdijk:

De ingevallen Chuba Akpom kreeg zeven minuten voor tijd de kans om de wedstrijd te beslissen, maar schoot tegen Olij aan. Ook twee schoten van Devyne Rensch gingen er net niet in.

Sparta bracht verdediger Mike Eerdhuijzen nog in als stormram. Toen hij Ramaj door de lucht klopte, was hij nog heel dicht bij de gelijkmaker. Het bleek de laatste kans voor de Spartanen, waardoor Ajax opgelucht adem kon halen.