Cian Uijtdebroeks liet zich in zijn eerste Vuelta zien bij de besten.
NOS Wielrennen

Transferstunt of transfersoap: Uijtdebroeks naar Visma-Lease a Bike, of toch niet?

Is het een transferstunt of wordt het een transfersoap? Visma-Lease A Bike (nu nog Jumbo-Visma) kondigde zaterdag de komst van het toptalent Cian Uijtdebroeks (20) aan. De Belg zou voor vier jaar zijn vastgelegd tot het einde van 2027.

Klassementsrenner en klimmer Uijtdebroeks zou in de toekomst een opvolger kunnen worden van Primoz Roglic, die juist de overstap maakte naar Bora-hansgrohe. "We zien in Cian een toekomstige leider van ons team", aldus sportief directeur Merijn Zeeman op de ploegwebsite.

Zijn huidige ploeg Bora-hansgrohe ontkent de overstap echter en houdt hem aan zijn contract dat eind 2024 afloopt. Dat verklaarde de Duitse ploeg kort na het bericht van Visma-Lease A Bike.

Het managementbureau van Uijtdebroeks, het Zwitserse A&J Sports van Alex en Johnny Carera (tevens manager van Tadej Pogacar), liet in een verklaring weten dat Uijtdebroeks zijn contract met Bora-hansgrohe per 1 december heeft opgezegd.

In zijn naam zouden ook al juridische stappen zijn ondernomen tegen zijn oude werkgever en de UCI zou ook op de hoogte gebracht zijn. De verklaring van zijn management eindigt met: "Cian kijkt er enorm naar uit om vanaf volgend seizoen bij Visma-Lease A Bike aan de slag te gaan".

Het management van Cian Uijtdebroeks stelt dat de Belgische renner zijn contract bij Bora-hansgrohe per 1 december heeft opgezegd.

Zowel Jumbo-Visma als Bora-hansgrohe willen op dit moment niet reageren op de ontstane situatie.

Achtste in Vuelta

In zijn eerste jaar als prof maakte klimmer Uijtdebroeks indruk met ereplaatsen in het klassement van de Ronde van Romandië (6de), de Ronde van Zwitserland (7de) en de Ronde van Catalonië (9de).

In de Vuelta kon hij zich als een van de weinigen lang meten met de oppermachtige Jumbo-kopmannen Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. En dat terwijl hij niet op de steun kon rekenen van zijn ploegmaat Aleksander Vlasov.

Uiteindelijk eindigde de goedlachse Uijtdebroeks in zijn eerste grote ronde als achtste, een plek achter zijn kopman Vlasov.

'Volgen Cian sinds junioren'

Als belofte won de Belg onder meer de prestigieuze Ronde van de Toekomst, voor Johannes Staune-Mittet, Michel Hessmann en Archie Ryan uit de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Ook de Noor Staune-Mittet (winnaar van de afgelopen Giro voor beloften) maakt komend jaar de overstap naar de hoofdmacht van Visma-Lease A Bike.

"We volgen Cian al sinds zijn juniorentijd", licht Zeeman toe. "Toen de mogelijkheid kwam om Cian te contracteren per 1 december hebben we geen moment getwijfeld. Cian is een perfecte match voor ons team. Hij is enorm gretig om zichzelf op alle vlakken te ontwikkelen. We zijn blij dat hij voor ons en onze aanpak heeft gekozen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl