Harvard-bestuurder Claudine Gay tijdens de hoorzitting afgelopen dinsdag
NOS NieuwsAangepast

Bestuurder Harvard University biedt excuses aan in antisemitisme-rel

De voorzitter van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres. Die werden beschouwd als antisemitisch en leidden deze week in de Verenigde Staten tot veel commotie.

Gay was dinsdag, met andere voorzitters van vooraanstaande universiteiten, uitgenodigd in het Amerikaanse Congres om te spreken over antisemitisme op universiteitscampussen. Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober is op de Amerikaanse universiteiten veel verdeeldheid ontstaan.

De kritiek van afgelopen week ging over een opmerking van Gay aan het einde van de hoorzitting. Zij antwoordde ontwijkend toen haar werd gevraagd of het oproepen tot genocide tegen Joden in strijd is met de regels van de universiteit. Ze zei dat dat "afhangt van de context".

In een interview met universiteitskrant Harvard Crimson heeft Gay gisteren excuses aangeboden voor haar antwoorden. "Woorden zijn belangrijk", zei ze.

'Tegenwoordigheid van geest'

Gay had terugkijkend naar eigen zeggen "de tegenwoordigheid van geest moeten hebben" om een ander antwoord te geven. "Namelijk dat oproepen tot geweld tegen onze Joodse gemeenschap en bedreigingen naar onze Joodse studenten geen plaats hebben op Harvard, en nooit onbetwist zullen blijven."

Eerder had Gay al gezegd dat "sommigen het recht op vrijheid van meningsuiting hebben verward met het idee dat Harvard oproepen tot geweld tegen Joodse studenten zal goedkeuren".

Voorzitter Liz Magill van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Penn State kwam eerder deze week al terug van haar omstreden antwoord op diezelfde vraag.

Storm van kritiek

Naast Gay en Magill kwam ook de voorzitter Sally Kornbluth van universiteit MIT onder vuur te liggen. Parlementsleden riepen op tot het vertrek van de drie presidenten uit ontevredenheid over hun antwoorden over het tegengaan van antisemitisme op hun campussen.

Ook het Witte Huis zag zich genoodzaakt te reageren op de uitingen van de voorzitters. "Het is ongelooflijk dat dit gezegd moet worden: oproepen tot genocide zijn beestachtig en druisen in tegen alles waar we als land voor staan", zei Witte-Huis-woordvoerder Andrew Bates.

Donderdag vloog er een vliegtuig over de campus van Harvard in de stad Boston met een Palestijnse vlag en de tekst "Harvard haat Joden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl