NOS NieuwsAangepast

Aantal buitenlandse studenten met Nederlandse studiebeurs sterk gestegen

Het aantal buitenlandse studenten dat in Nederland studiefinanciering krijgt is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit jaar gaat het tot nu toe om 14.500 studenten, vorig jaar waren het er ruim 12.000. In 2021 waren het er ruim 9000. Dat blijkt uit navraag van NPO Radio 1-programma Nieuws en Co bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de studiefinanciering uitkeert.

In totaal studeren ruim 120.000 buitenlandse studenten in Nederland.

Eerder dit jaar meldde minister Dijkgraaf van Onderwijs dat het aantal buitenlandse studenten met studiefinanciering in Nederland zou stijgen vanwege versoepelde regels. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (de EU plus Noorwegen en IJsland) of Zwitserland, die in Nederland minstens 32 uur per maand werken, hebben recht op Nederlandse studiefinanciering.

56 uur werken per maand

Eerder gebruikte DUO de grens van 56 uur, maar buitenlandse studenten vochten die grens met succes aan bij de rechter. Ze vonden 56 uur per maand werken naast hun studie onrealistisch en de rechter ging daarin mee.

Deze uitkeringen aan internationale studenten zullen de Nederlandse overheid tientallen miljoenen euro's per jaar extra kosten, zo waarschuwde minister Dijkgraaf al in april.

Het Nederlandse hoger onderwijs wordt steeds populairder onder buitenlandse studenten. Afgelopen studiejaar waren er bijvoorbeeld 8000 internationale studenten meer dan een jaar eerder.

Dat leidt tot problemen, zegt NSC-Kamerlid Omtzigt in een reactie bij Nieuws en Co. "Het is niet de taak van de Nederlandse overheid om buitenlandse studenten te financieren. Tot een paar jaar geleden vonden we zelfs niet dat Nederlandse studenten een beurs moesten krijgen, dus waarom zou dat nu moeten voor buitenlandse studenten?"

Oneerlijke situaties

Verdringing van Nederlandse studenten is een reële dreiging, zegt Omtzigt. "De instroom in het hoger onderwijs bestaat nu voor 40 procent uit buitenlandse studenten. We hebben zelf over tien jaar veel ingenieurs nodig, voor bijvoorbeeld de energietransitie. Als het merendeel van de buitenlandse studenten weer teruggaat naar zijn thuisland, dan zijn we dus goede studenten voor het buitenland aan het opleiden."

Het CBS meldde in september dat steeds meer internationale studenten na hun studie wel in Nederland blijven werken. Van de internationale studenten die in het studiejaar 2018-2019 afstudeerden, had 32 procent een jaar later een baan in Nederland. Eerdere jaren lag dat percentage rond de 20 procent.

Directe studiefinanciering voor werkende buitenlandse studenten kan bovendien oneerlijke situaties in de hand werken, zegt Omtzigt. "Duitse en Vlaamse studenten krijgen ook kinderbijslag in hun eigen land, die ze bij hun studiefinanciering in Nederland mogen optellen. Zij verdienen dus meer dan Nederlandse studenten."

Omtzigt zegt zelf wel brood te zien in een systeem zoals in Vlaanderen, waarbij internationale studenten pas een beurs krijgen als ze minstens elf maanden in het gebied werken. Hij zegt dit in EU-verband te willen regelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl