Huig Plug in januari 2022
NOS Nieuws

Complotdenker Plug moet cel in vanwege beschuldigingen kindermisbruik

Complotdenker Huig Plug (55) heeft een celstraf van negen maanden gekregen, waarvan vijf voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Breda heeft hij zich schuldig gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. Plug beschuldigde verschillende mensen op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.

Plug werkte hierbij samen met zijn neef en cameraman Pieter P. (41) en Marlies van M. (59), die ook terechtstonden. P. kreeg een celstraf van 66 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur. M. kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 180 uur.

Het drietal verspreidde de complottheorie dat er een Haags pedonetwerk bestaat. Zij beschuldigden onder anderen voormalig topambtenaar Joris Demmink en de echtgenoot van een rechter van het gerechtshof in Amsterdam van seksueel misbruik. Die echtgenoot is de ex-partner van Marlies van M. Zij beweert dat haar ex-partner hun dochter heeft misbruikt.

Plug en P. gingen "klakkeloos" mee in dat verhaal, stelt de rechtbank. Ze verschenen vier keer bij het huis van de rechter met een megafoon.

Ook contactverbod

De complotdenkers hebben verder een contactverbod opgelegd gekregen; ze mogen geen contact meer zoeken met de slachtoffers. Ook mogen ze geen namen rondom het misbruikverhaal meer noemen op sociale media.

P. liet bij de uitspraak direct weten dat hij in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl