RTL na kritiek op aantrekken Van Nieuwkerk: rapport werd steeds uitgesteld
Waarom heeft RTL niet gewacht met het aantrekken van Matthijs van Nieuwkerk tot het onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO is afgerond? Die vraag stelt Martin van Rijn, de voorzitter van de onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, die dit onderzoek uitvoert. De resultaten worden eind januari verwacht.
"De overstap is een afweging die bij RTL ligt", zegt Van Rijn tegen persbureau ANP. "De commissie vraagt zich wel af waarom niet is gewacht op de uitkomsten van het onderzoek. Zeker nu is aangekondigd dat het rapport binnenkort verschijnt."
Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, sluit zich aan bij Van Rijn. "Het feit dat het rapport niet wordt afgewacht is pijnlijk voor alle melders die de moed hebben verzameld om hun ervaringen te delen. En het zal, vrees ik, de meldingsbereidheid verder verkleinen", zegt Hamer.
Van Nieuwkerk is sinds eind 2022 niet meer op tv geweest. Hij legde destijds zijn werk voor BNNVARA neer na het verschijnen van een uitgebreid artikel in de Volkskrant over de angstcultuur bij zijn succesprogramma De Wereld Draait Door.
RTL: NPO trok ook aan presentator
In een reactie aan de NOS zegt RTL-directeur Peter van der Vorst dat hij de kritiek van Hamer en Van Rijn begrijpt, maar dat hij niet anders kon doordat de publicatie van het rapport steeds weer is uitgesteld.
"Van Nieuwkerk heeft contact met ons eerst afgehouden, omdat hij wilde wachten op het rapport van de commissie-Van Rijn. Dat wilden wij ook. Maar dat zou eerst voor de zomer komen, toen na de zomer en het bleef maar duren. Toen zijn we toch maar vrijblijvend met elkaar in gesprek gegaan. Dat deed hij overigens ook met andere partijen."
Eén van die andere partijen die ook weer met Van Nieuwkerk in zee wilden gaan, was volgens Van der Vorst de NPO zelf. "En zij zijn nota bene de opdrachtgever van dat rapport van de commissie-Van Rijn. Op een gegeven moment waren wij eruit met Matthijs, en werd de publicatie van dat rapport weer uitgesteld naar eind januari. Toen besloten we: we kunnen dit geheim houden, maar laten we transparant zijn."
Met welke publieke omroepvereniging Van Nieuwkerk in zee wilde gaan is niet bekend. De NPO wil niet reageren. Van Nieuwkerk werd eerder gekoppeld aan Omroep Max, maar die omroep zei twee maanden geleden hoe dan ook de publicatie van het rapport te willen afwachten.
Positieve reacties
Van der Vorst zegt zelf "overspoeld" te zijn door positieve reacties op de inlijving van Van Nieuwkerk, "ook intern heb ik nog geen negatieve reacties gehad." Hij zegt veel over werkcultuur te hebben gepraat met de presentator.
"Hij neemt echt verantwoordelijkheid voor zijn aandeel in wat er misging in de cultuur rondom DWDD. Hij heeft ook meegewerkt met de commissie, en heeft gesprekken gevoerd met de mensen die het aanging, die ook aan het woord kwamen in het Volkskrant-artikel. Als iemand iets geleerd heeft van deze hele situatie, dan is dat Matthijs van Nieuwkerk."
Van der Vorst wijst erop dat RTL sinds begin dit jaar onderdeel is van het Mediapact Respectvol Samenwerken, dat staat voor een veilige werkomgeving in de mediawereld. Het pact kwam tot stand na de misstanden achter de schermen van het programma The Voice of Holland en gaat onder meer over 'het gesprek met elkaar aangaan'.
Van Rijn benadrukt dat hij hoopt dat er geleerd wordt van het verleden omdat de effecten "die de gebeurtenissen op de medewerkers hebben gehad en nog steeds hebben, groot zijn". Ook zegt hij ervan uit te gaan dat alle betrokkenen "de aanbevelingen van ons rapport ter harte zullen nemen".