Politieagenten moesten flink in actie komen in Griekenland
NOS Sport

Massale rellen bij Griekse volleybalwedstrijd, agent ernstig gewond

Een volleybalwedstrijd tussen Olympiakos en Panathinaikos is gisteravond op rellen uitgelopen. Een Griekse politieman is daarbij ernstig gewond geraakt. Volleybalfans gingen de oproerpolitie te lijf buiten de sporthal. De Griekse zender ERT zegt dat een van de relschoppers een vuurpijl afvuurde op de agent. Hij werd in zijn been geraakt en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Volgens de Griekse zender gingen ongeveer 150 mensen tijdens de volleybalwedstrijd tussen de rivalen Olympiakos en Panathinaikos naar buiten. Daar bestookten zij de oproerpolitie met vuurpijlen, molotovcocktails en stenen.

'Supporters van voetbalclub ook regelmatig bij volleybal'

Jeroen Rauwerdink speelde tussen 2017 en 2019 twee jaar bij Olympiakos en zegt niet verbaasd te zijn over de rellen. "De rivaliteit tussen deze teams uit dezelfde stad is enorm groot."

Dat maakte de vorig jaar afgezwaaide volleyballer zelf ook mee. "Een van de eerste dagen dat ik bij Olympiakos kwam liep ik in een groen vrijetijdsshirt. Ik werd meteen de hal uitgestuurd. 'Dit dragen we hier niet', zeiden ze. Het is namelijk de kleur van Panathinaikos."

Jeroen Rauwerdink als international bij Oranje

In het voetbal is het supportersgeweld in Griekenland een bekend fenomeen. Maar dat er ook bij het volleybal rellen zijn, is goed te verklaren, weet Rauwerdink. Het probleem is dat Olympiakos en Panathinaikos meerdere takken van sport onder zich hebben. Zo heeft Olympiakos voetbal, basketbal en volleybalteams.

"Dat heeft als gevolg dat je de supporters van de voetbalclub ook regelmatig ziet bij bijvoorbeeld het volleybal."

'Niet normaal wat je daar meemaakt'

In zijn tijd bij de Griekse club kreeg Rauwerdink meerdere keren mee hoe diep de rivaliteit is tussen de supporters. Zowel op als naast het veld. "Het is niet normaal wat je daar meemaakt. Als wij bij Panathinaikos, AEK of PAOK speelden gingen we altijd onder ME-begeleiding naar de hal."

Maar daar bleef het niet bij. "We hebben regelmatig wedstrijden even moeten staken omdat er dingen op het veld werden gegooid. Van spugen tot aan muntjes en hartige taarten aan toe. Ook zijn er regelmatig fakkels afgestoken in de sporthal en werd de wedstrijd stilgelegd omdat we niks meer zagen."

Traangas

De politie gebruikte donderdagavond traangas om de supporters uit elkaar te drijven. Omdat er een deur openstond is dat ook de hal in getrokken. De wedstrijd werd vervolgens stilgelegd. Ruim vierhonderd supporters zijn door de Griekse politie ondervraagd.

In Griekenland is supportersgeweld al jaren een groot probleem. In het voetbal hebben Griekse scheidsrechters laten weten dat zij vanwege dat geweld voorlopig geen wedstrijden meer fluiten in de Super League, de hoogste voetbaldivisie van Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl