Voetballers van AEK Athene schuilen voor supportersgeweld
NOS Voetbal

Griekse scheidsrechters staken uit protest tegen supportersgeweld

Griekse scheidsrechters fluiten wegens gevaarlijke werkomstandigheden voorlopig geen wedstrijden meer in de Super League, de hoogste voetbaldivisie van Griekenland. In een brief aan de nationale scheidsrechterscommissie schrijven de arbiters dat ze regelmatig doelwit zijn van (doods)bedreigingen en dat ze daar genoeg van hebben.

"In de afgelopen jaren zijn scheidsrechters een permanent doelwit geweest, een boksbal en een zondebok", staat in de brief. "Bedreigingen, verbale en fysieke aanvallen en pesten zijn slechts enkele van de problemen die ons voetbal giftig hebben gemaakt." Ook grensrechters en andere wedstrijdofficials sluiten zich aan bij het protest.

De staking begint komend weekeinde tijdens de veertiende speelronde en zal net zolang duren totdat "de werkomstandigheden geschikt zijn voor onze eigen veiligheid", aldus de scheidsrechters.

Politieagenten op het voetbalveld na de beladen wedstrijd tussen AEK Athene en Olympiakos

De afgelopen tijd zijn er talloze incidenten geweest rond Griekse scheidsrechters. Zo was in november de winkel van een arbiter doelwit van een nachtelijke aanval met brandbommen. Een andere scheidsrechter gaf na het competitieduel tussen Volos NFC en recordkampioen Olympiakos van afgelopen weekend aan dat hij doodsbedreigingen had ontvangen.

Negatieve uitlatingen

Het Griekse voetbal gaat al jarenlang gebukt onder supportersgeweld en beschuldigingen van corruptie en wedstrijdvervalsing. Clubvoorzitters gooien regelmatig olie op het vuur door zich publiekelijk negatief uit te laten over de arbiters in de competitie, al dan niet met naam en toenaam.

De problemen zijn dan ook niet nieuw. Zo maakte de nationale bond jarenlang gebruik van scheidsrechters uit het buitenland om duels in de Super League te leiden om de druk op andere arbiters te verlichten. Uit veiligheidsoverwegingen maakte de UEFA daar eerder dit jaar een einde aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl