Cambuur-fans met opblaas bierglazen
NOS Voetbal

KNVB voorzichtig positief: 'Dalende lijn bij incidenten in voetbalstadions'

De tijd van massaal bekers bier op het veld gooien in voetbalstadions lijkt voorbij. Voetbalbond KNVB zag de afgelopen maanden een duidelijk dalende lijn in het aantal stilgelegde duels in het betaalde voetbal.

In september moest 26 keer een wedstrijd worden stilgelegd, in oktober was dat aantal al meer dan gehalveerd naar 11 en in november daalde het nog verder naar 6, vertelt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, woensdagavond in Langs de Lijn En Omstreken.

"Het is goed om te weten waar we vandaan komen. Toen we de beslissing namen, afgelopen april, waren er in de periode daarvoor vier spelers geslagen of geraakt met spullen", aldus Bluyssen. "Spelers konden niet fatsoenlijk een corner nemen of ingooien. Ook journalisten, cameramensen en fotografen konden niet normaal hun werk doen."

"In de afgelopen vier weken werd er maar twee keer een wedstrijd stilgelegd." Ondanks de dalende lijn, haast Bluyssen zich wel te zeggen niet te vroeg te willen juichen. "We weten ook dat er best wel wat mis kan gaan. We moeten kijken hoe het de komende maanden gaat."

Combinatie van factoren

Bluyssen zoekt de reden voor de positieve cijfers in een "combinatie van factoren". "Het belangrijkste is wat er op de tribunes gebeurt. In het begin zag je het nog niet, maar al vrij snel gebeurde het dat andere supporters gingen zeggen: maar jij gaat niet mijn wedstrijd verpesten. Dat ging in supportersland wel echt rond."

"Maar ook clubs hebben zich aangepast", doelt Bluyssen op de netten die onder andere in Rotterdam (bij Feyenoord) en Leeuwarden (bij SC Cambuur) hangen. "En wij zijn natuurlijk ook strenger gaan optreden tegen spelers die zich negatief gedragen richting scheidsrechter en publiek. Die krijgen eerder geel en zijn zich ook gaan aanpassen."

"Die combinatie van factoren heeft denk ik geholpen, want we zien geen supporters meer het veld opkomen, geen spelers meer die geslagen worden, of spelers die geen corner meer kunnen nemen of ingooien. Dat is gelukkig allemaal weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl