NOS Nieuws

Wekdienst 07/12: EU-leiders naar China • Nationale chanoekaviering op de Dam

Goedemorgen! Vandaag komen Europese en Chinese leiders bijeen in Peking en het is de eerste dag van het Joodse feest Chanoeka, dat onder meer op de Dam in Amsterdam wordt gevierd.

Eerst het weer: de dag begint koud met in het binnenland wat vorst. Overdag schijnt de zon af en toe bij maxima rond een graad of 5. De komende dagen neemt de kans op regen snel toe en komend weekend gaat het ook stevig waaien. De temperatuur stijgt naar ruim 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • In Peking komen de hoogste leiders van China en de Europese Unie bij elkaar. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en haar collega Charles Michel van de Europese Raad spreken met president Xi Jinping over handel.
  • Ook in Moskou is een topontmoeting, want daar ontvangt de Russische president Poetin zijn Iraanse ambtgenoot Raisi. De twee landen zoeken steeds meer toenadering sinds de Russische inval in Oekraïne.
  • Het Joodse lichtjesfeest Chanoeka begint vandaag. Op de Dam in Amsterdam is de nationale viering. Het feest duurt acht dagen.
  • In de Eredivisie neemt koploper PSV het in Eindhoven op tegen sc Heerenveen. Feyenoord treft in de eigen Kuip FC Volendam.

Wat heb je gemist?

Israël gaat meer brandstof toelaten tot de Gazastrook. Het kantoor van premier Netanyahu zegt dat de levering nodig is om epidemieën en een "humanitaire instorting" van Gaza te voorkomen. De VS had Israël eerder opgeroepen meer hulpgoederen voor de Gazastrook toe te staan. Volgens tv-zender Al Jazeera gaat er door het besluit van Israël 120.000 liter naar Gaza.

Israël heeft de brandstofleveranties aan de Gazastrook sterk ingeperkt. Het land zegt dat Hamas de brandstof gebruikt voor militaire doeleinden. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het brandstoftekort leidt tot grote problemen voor de zorg in de Gazastrook.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Hoewel het overgrote deel van de mensen nog altijd een kerstboom kiest die na de feestdagen niet meer wordt herplant, zijn er ook mensen die een boom adopteren die in januari weer de grond in gaat. Dat gebeurt onder meer in Leusden.

Een jaar later haal je de boom weer op:

Kerstboom adopteren en ieder jaar terugzetten

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl