Scott McTominay juicht na zijn openingsgoal tegen Chelsea

McTominay geeft United en Ten Hag weer lucht, City onderuit bij Aston Villa

Scott McTominay heeft Manchester United en coach Erik ten Hag een uitstekende dienst bewezen met een glansrol in het Premier League-duel met Chelsea. Door twee goals van de Schotse middenvelder won United woensdagavond op Old Trafford met 2-1.

Door die zege houdt de club aansluiting met de top-vier in Engeland. United staat op de zesde plaats, met drie punten minder dan nummer vier Manchester City. De stadgenoot leed op bezoek bij Aston Villa, de nieuwe nummer drie, een 1-0 nederlaag.

McTominay opent score

Hoewel United en Chelsea in sportief opzicht momenteel niet tot de grootmachten van de Premier League behoren, vlogen de vonken er in de openingsfase direct vanaf. Het tempo was moordend en beide ploegen kregen grote kansen op de openingstreffer.

De allerbeste mogelijkheid was na acht minuten voor de thuisploeg, die na een overtreding van Enzo Fernandez op Antony een penalty kreeg. Aanvoerder Bruno Fernandes, die twee van zijn laatste drie strafschoppen had gemist, produceerde een slap schot dat makkelijk werd gekeerd door Chelsea-doelman Robert Sanchez.

De stand in de Premier League

Nadat Mychajlo Moedryk (Chelsea) en Alejandro Garnacho (Manchester United) kort achter elkaar de paal hadden geraakt, kwam United in de 19de minuut alsnog op voorsprong. McTominay sloeg toe nadat een schot van Harry Maguire was geblokt.

Het was 'slechts' het vierde competitiedoelpunt voor McTominay, die zich daarmee al wel de clubtopscorer mocht noemen. Dat United als geheel moeilijk tot scoren komt, is een van de kritiekpunten op de spelers en op trainer Ten Hag.

Eerder deze week schreven meerdere Engelse media dat ongeveer de helft van de selectie geen vertrouwen meer heeft in Ten Hag. Als reactie op die verhalen werden enkele journalisten door United geweerd bij een persconferentie van Ten Hag, die daar beweerde dat er tussen hem en de spelers "geen problemen" zijn.

McTominay scoort weer

Ondanks een opgelegde kans voor McTominay en een goed optreden van keeper André Onana bij een uitbraak van Chelsea, ging United niet met een voorsprong de kleedkamer in. Cole Palmer kreeg kort voor rust precies genoeg ruimte van zijn directe tegenstanders om de gelijkmaker langs Onana te schuiven.

Erik ten Hag laat langs de zijlijn van zich horen

Na de pauze creëerde de thuisploeg het meeste gevaar. Antony en Garnacho kwamen in de buurt van een doelpunt, maar het was McTominay die na 70 minuten opnieuw trefzeker was. Hij kopte raak na een gave voorzet van Garnacho.

Laatstgenoemde was even later dicht bij de 3-1, maar hij werd na een snelle tegenstoot op het laatste moment van de bal gegleden door Chelsea-verdediger Reece James. Namens de bezoekers kopte Armando Broja in de slotfase nog op de paal.

City verslikt zich in Villa

Manchester City-coach Pep Guardiola zei dinsdag dat zijn ploeg - ondanks een serie van drie competitiewedstrijden zonder zege - dit seizoen gewoon weer kampioen gaat worden. Die opdracht is na een 1-0 nederlaag op bezoek bij Aston Villa een klein beetje moeilijker geworden.

Leon Bailey schiet Aston Villa op voorsprong tegen Manchester City

City slaagde er niet in om het Villa van coach Unai Emery op de knieën te krijgen. In plaats daarvan schoot Leon Bailey de thuisploeg in de 74ste minuut via het been van verdediger John Stones naar de overwinning.

Van Dijk scoort voor Liverpool

Virgil van Dijk was eerder op de avond van grote waarde voor Liverpool, dat het uitduel met Sheffield United mede door een doelpunt van de Oranje-verdediger met 2-0 won. Van Dijk was in de eerste helft alert bij een corner van Trent Alexander-Arnold en tikte bij de tweede paal de openingstreffer binnen.

In de blessuretijd van de tweede helft kwam ook Dominik Szoboszlai nog tot scoren voor Liverpool. Cody Gakpo was bij 'The Reds' net als Van Dijk in de basis begonnen. Ryan Gravenberch viel in de slotfase in.