Bo van Wetering juicht na een goede zege van Nederland

Handbalsters zetten grote stap naar kwartfinales WK met uitblinkende Ten Holte

De Nederlandse handbalsters hebben een grote stap gezet richting de kwartfinales van het WK. In het Deense Frederikshavn werd in de eerste wedstrijd van de hoofdronde met 35-27 gewonnen van Brazilië. Nederland blijft daardoor ongeslagen op het WK.

De groepswedstrijden tegen Tsjechië, Congo-Brazzaville en Argentinië werden al overtuigend gewonnen afgelopen week. Daardoor nam Nederland vier punten mee naar de hoofdronde. In die 'tweede ronde' komt Oranje naast Brazilië ook Spanje en de zwakkere broeder Oekraïne tegen.

De eerste twee landen in de nieuwe groep gaan naar de kwartfinales.

Furieus begin

Om meteen een goede stap te zetten richting de kwartfinales was winst op Brazilië gewenst. Nederland startte dan ook zeer furieus. Binnen vier minuten had het al een 5-0 voorsprong. De Brazilianen vroegen meteen een time-out aan.

Estavana Polman scoorde ook meerdere doelpunten

Nederland was aanvallend vlijmscherp en doelvrouw Yara ten Holte blonk, net als in de groepsfase, weer uit met meerdere reddingen.

Brazilië kwam wel iets beter in de wedstrijd. Nederland werd ook slordiger, maar het al vroeg geslagen gat van vijf punten bleef de hele eerste helft staan. De ploegen gingen met een stand van 18-13 de rust in.

Ten Holte blinkt uit

Nederland ging in de tweede helft verder met scoren. Ten Holte deed er ook nog een schepje bovenop. De keepster werd in de eerste twaalf minuten na rust maar drie keer gepasseerd en pakte de ene na de andere Braziliaanse inzet.

Met ook Tess Lieder, die in het verleden vaak geroemd werd om haar goede keeperskunsten, nog in de selectie, heeft Nederland veel kwaliteit onder de lat.

Yara ten Holte blinkt wederom uit bij Oranje

Omdat Nederland die defensieve zekerheid kende, betekende elk doelpunt een grotere score. Nederland liep uit naar een 35-27 zege.

Oekraïne en Spanje

Aankomende vrijdag speelt Oranje de volgende wedstrijd in de hoofdronde, dan treft het Oekraïne. Dat land wordt zwakker geacht dan Nederland en bij winst gaat de ploeg van bondscoach Per Johansson naar de kwartfinale.

Op 10 december wacht in de hoofdronde dan ook nog een ontmoeting met Spanje. Een herhaling van de WK-finale in 2019, toen de handbalsters van Oranje wereldkampioen werden.