NOS Nieuws

Na Elon Musk en president Zelensky is Taylor Swift 'Persoon van het Jaar'

  • Maartje Geels

    redacteur Online

  • Maartje Geels

    redacteur Online

De president van Oekraïne, de eigenaar van Tesla en de artieste die vijf van haar albums opnieuw opnam en uitgaf. Op het eerste oog hebben Volodymyr Zelensky, Elon Musk en Taylor Swift weinig gemeen, maar stonden ze de afgelopen jaren alle drie op de omslag van het Amerikaanse blad Time Magazine.

Vandaag werd bekend dat het blad wereldster Taylor Swift dit jaar als 'Persoon van het Jaar' heeft aangemerkt. Die titel wordt jaarlijks toegekend aan een persoon, fenomeen of beweging die het afgelopen jaar van grote invloed was op het nieuws en daarmee de wereld.

In het geval van Taylor Swift kwam dat neer op de aftrap van een uitverkochte wereldtournee, een heruitgave van haar bestverkochte album en de veelbesproken relatie met NFL-speler Travis Kelce.

Op de shortlist voor de titel stonden negen kandidaten, onder wie Barbie, de Russische president Poetin en de Britse koning Charles. Toch was het Swift die - met een van haar huisdieren om haar nek - uiteindelijk de cover haalde.

"Hoewel haar populariteit de afgelopen decennia al groeide, kreeg de 33-jarige Swift het dit jaar voor elkaar om een soort kernreactie van kunst en commercie teweeg te brengen", schreef het blad over de keuze voor de popartiest.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Eras, 1989 en NFL

In een 7000 woorden tellend interview blikt Time met Swift terug op 2023. Het blad sprak haar onder meer over de 66 concerten van de Eras Tour die Swift tot nu toe in Noord- en Zuid-Amerika gaf. De reeks, waarin Swift 44 nummers van tien verschillende albums ten gehore brengt, leidde tot ongekende taferelen bij concertzalen.

Zo werd TikTok afgelopen half jaar overspoeld door filmpjes waarop duizenden fans zijn te zien die geen kaartje konden bemachtigen. Zij volgden het drie uur durende concert al zingend vanaf een naastgelegen parkeerplaats. In Seattle leidde het enthousiasme van Swifties er zelfs toe dat seismografen een lichte aardbeving registreerden.

Nu al rekenen muziekdeskundigen erop dat de tour - die volgend jaar naar Europa komt - een miljard dollar winst zal opbrengen en daarmee een record zal verbreken (recordhouder is volgens cijfers van Billboard nu nog Elton John met zijn jarenlange afscheidstournee Farewell Yellow Brick Road Tour).

De 26 Europese concerten die Swift in juni aankondigde waren vrijwel direct uitverkocht. "Ze (fans, red.) hebben echt hun best moeten doen om tickets te krijgen", zegt Swift daarover tegen het blad. "Ik wilde ze een show geven die langer is dan ze ooit hadden kunnen denken. Als ik dan het stadion verlaat, voel ik me goed".

Nederlandse fans van Taylor Swift zaten in juli vol spanning klaar voor de kaartverkoop van de concerten in de Johan Cruijff Arena (tekst gaat verder onder de video):

Taylor Swift fans bemachtigen kaartjes: 'Ik heb 800 euro betaald'

Ook blikte Time met Swift terug op de heruitgave van 1989, het album dat haar in 2014 naar de top van de muziekwereld lanceerde. Inmiddels kan de 33-jarige Swift muzikale grootheden zoals Fleetwood Mac-frontvrouw Stevie Nicks en Beatle Paul McCartney tot haar kennissenkring rekenen.

Album opnieuw opgenomen

Swift nam alle nummers van 1989 opnieuw op en gaf het album afgelopen jaar uit in eigen beheer, op het idee gebracht door zangeres Kelly Clarkson. Het is het vierde album dat ze opnieuw heeft opgenomen en er komen nog twee remakes van eerdere albums uit.

De rechten van haar eerste zes albums is Swift namelijk kwijtgeraakt aan ex-manager Scooter Braun. "Een manier om ermee om te gaan", blikt Swift in het interview terug. "Verzet is mijn reactie op pijn".

Wie ook profiteert van de enorme populariteit van Swift is de NFL, de populairste sportcompetitie in Amerika. Sinds bekend is dat ze een relatie heeft met americanfootballspeler Travis Kelce (Kansas City Chiefs) kan de NFL rekenen op fors meer verkochte Kelce-shirts.

Ook tickets voor wedstrijden vlogen recent over de toonbank. Dat de aandacht bij Kansas City Chiefs-wedstrijden uitgaat naar haar is bijzaak, zegt ze tegen Time. "Als een relatie publiek is, betekent dat ik wil zien wat hij graag doet. We zijn er voor elkaar, andere mensen zien dat en dat interesseert ons niet.

Eerste muzikant

Op de lijst van Time - die teruggaat tot 1927 - is Swift de eerste muzikant die de eretitel krijgt. Op Instagram liet ze daarover niet veel los:

Time Magazine: We'd like to name you Person of the Yea-
Me: Can I bring my cat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl